Sundhed
Basis-krydderier alle bør have på hylden

For mange der lige er flyttet ud, kan det være en udfordring pludselig at skulle til at lave mad selv. Det er ikke lige altid, at fantasien rækker til at lave en ny ret hver dag, og hvad gør man så?

En nem måde at variere maden på, er ved at bruge krydderier. Et stykke kylling kan komme til at smage på 20 forskellige måder, eller du kan opgradere de grøntsager, du allerede har lavet tre gange i denne uge.

Her får du en guide til nogle af de basis-krydderier, som alle bør have stående hjemme på hylden, og hvordan du bruger dem.

Vær ikke bange for at give den gas

Først vil jeg dog lige lægge et kort ord ind om vigtigheden af mængder. Selvfølgelig kan der sagtens komme for mange krydderier i en ret, men der kan bestemt også komme for lidt i. Jeg er selv typen, der hellere vil dreje en ekstra gang på kværnen, end en gang for lidt. Smag stimulerer vores sanser, og gør os mætte hurtigere. Smager maden af noget, bliver vi altså hurtigere tilfredsstillet, og spiser dermed mindre.

Salt og peber – Ja, det er så basic, som det kan blive, men de to krydderier er altså ekstremt vigtige. Salt virker som smagsforstærker, og kan hjælpe enhver ret godt på vej mod en større smagsoplevelse. Peber ligeledes. Betragt disse to som dine tro følgesvende, som bør bruges i det meste af det, du laver i køkkenet.

Paprika – Paprika er et skønt krydderi, der sætter kulør på dine retter. Det passer godt til alt lige fra kød til grøntsager, gryderetter etc. Der findes flere versioner af krydderiet, f.eks. rosen, stærk eller røget. Prøv dig frem og find din favorit.

Karry – Det gule krydderi er et af de mest populære i Danmark og kan, ligesom paprika, opgradere mange retter. Det fungerer godt i bl.a. omeletter, ris-retter, hjemmelavede frokostsalater og ikke mindst i wok-retter, hvor det kan tilføre et etnisk twist.

Timian – Timian er rigtig lækkert, men meget kraftigt. Derfor skal man lige være opmærksom på, hvor meget man putter i. Timian er især rigtig godt sammen med fisk, ovnbagte grøntsager eller i gryderetter.

Basilikum – Basilikum er rundt og blødt i smagen, og passer til så mange ting. Put det i og ovenpå dine pastaretter, på bruschetta, i salater, eller put det i din sandwich... Man kan bruge det på uendelige måder, og det giver et frisk touch til maden. Den friske version er klart den bedste, og planterne kan dyrkes hjemme i vindueskarmen. Ellers kan den tørrede udgave også sagtens bruges.

Oregano – Oregano kender vi alle som pizza-krydderiet, men det kan altså også bruges i alle andre italienske retter. Prøv desuden at krydre dine ovnkartofler med det. Oregano bør tilsættes maden kort før det er klar, for ikke at ødelægge smagen.

Chili – Chili er et voldsomt krydderi i nogles øjne, men hvis man bruger det med måde, kan det give en lækker kant til mange retter. Køb knust chili eller cayenne-peber, som kan være lidt nemmere at styre. Krydderiet er ret all-round og kan faktisk bruges i stort set alle retter. En ekstra fordel ved chili er, at stærk mad kan være med til at sætte din forbrænding op.

Kanel – Det søde krydderi på listen, der nærmest er synonym med jul og hygge. Kanel passer sig selvføgelig bedst til bagværk. Elsker du søde sager, kan du prøve at drysse æblebåde med kanel og smide dem i ovnen i et par minutter. Spis med dem med lidt skyr eller creme fraiche til.

Er der andre krydderier, du mener bør stå fast på hylden i alle køkkener? Smid en kommentar nedenfor, og skriv hvilke retter du bruger krydderierne til.

Se også, sådan laver du sund mad.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.