Sundhed
Brug cykelhjelm i trafikken

De fleste unge foretrækker cyklen, når de skal i skole, på arbejde eller hjem til vennerne.

Det er sundt at cykle til hverdag, hvor du både får vind i håret og bevægelse i benene, men har du tænkt på, hvad der kan ske, hvis uheldet er ude?

Mange unge vil givetvis hellere beskytte dagens frisure, end de vil beskytte hovedet med en cykelhjelm, som for de flestes vedkommende gik af mode i de mindre folkeskoleklasser.

Men burde du genoverveje din cykelhjelm?

mountainbike

Sikker i trafikken

At være sikker i trafikken er ikke nogen eksakt videnskab, da du aldrig vil være alene på vejene.

De fleste uheld sker på et splitsekund, hvor de færreste kan nå at reagere, så det er meget svært at være forberedt, hvis uheldet er ude. 

Udover at følge de gængse regler for god opførsel i trafikken, kan du som cyklist være med til at reducere risikoen for et uheld, hvis du øger din egen synlighed.

Hvis du vil være med til at øge din egen synlighed for andre trafikanter, kan du sikre dig, at din cykel har de lovpligtige reflekser, men du kan også selv sy en lille refleks ind i din jakke eller rygsæk.

Vintermørket kan gøre det svært for biler at se cyklister, især hvis de kører i mørke, så husk også altid at have lys på, når du cykler efter mørkets frembrud.

Virker cykelhjelmen overhovedet?

Der har været modstridende forskning, når det kommer til effekten af cykelhjelmen.

Studier fra starten af 00erne havde en tendens til at overdrive den beskyttende effekt af cykelhjelme, hvilket fik mange forskere til at tage afstand fra resultaterne et par år efter.

Det er dog forkert at droppe cykelhjelmen på baggrund af et par studier, der givetvis blev lidt for ivrige med deres konklusioner, mener forskere i dag.

Nye studier viser nemlig, at nok kan cykelhjelmen ikke garantere dig, at der ikke sker noget, hvis du er ude for et uheld, men de kan være med til at reducere risikoen for varige skader på hjernen.

Om en cykelhjelm kan beskytte dig 10 eller 90 procent burde ikke være afgørende for, om du vælger at tage den på næste gang, du cykler en tur.

Der kan stadig ske alvorlige skader, hvis du bærer cykelhjelm og er så uheldig at være involveret i et trafikuheld.

En hjelm kan dog være med til at skærme din hjerne mod de mest alvorlige skader, hvis den sidder rigtigt, så det er aldrig spild at have haft en cykelhjelm på.

Er du i tvivl om looket, kan du altid være med til at starte en ny trend blandt vennerne, så alle møder op med 'hjelm-hår'.

Undgå cykeltyveri? Læs hvordan du anmelder et tyvert af din cykel HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.