Sundhed
Derfor er det sundt at svømme

Hvornår har du sidst været i svømmehallen? Er du voksen, kræver svaret sandsynlig, at du tænker dig en del om.

De fleste gik til svømning i folkeskolen, og nogle har endda også svømmet i deres fritid, men de færreste voksne anvender svømning som motionsform, hvilket er en skam.

svømme pige

Svømning er sundt for krop og sjæl

Det er en udbredt misforståelse at svømning kun er for toptrimmede atleter eller familier, der vil i badeland.

Svømning er nemlig en form for motion, der er let tilgængelig og typisk også billigere end medlemsskab hos de store fitnesscentre.

Der er større eller mindre svømmehaller i de fleste danske byer, men mange glemmer, at de findes.

Du kan forbrænde op til 800 kalorier i timen, hvis du virkelig giver den gas i vandet. Svømmer du i mere roligt tempo, vil du typisk forbrænde mellem 2- og 300 kalorier på en time.

At svømme er altså en effektiv, men skånsom form for bevægelse, der er sund, uanset om du er ung, gammel, overvægtig eller i topform.

Afhjælp stress med en tur i vandet

Svømning er dog ikke kun hård motion, der er smart til at få pulsen op eller styrke musklerne. Undersøgelser viser, at det også kan virke afstressende med en tur i vandet. Det er ikke for sjov, at svømning ofte anvendes som genoptræning efter operationer, ved sportsskader eller i spabade, hvor mange kommer for at restituere og slappe af.

Kroppen arbejder på højtryk, mens du er i vandet, men bagefter vil du mærke en afslappende effekt, der er gavnlig for hele dit helbred. Musklerne føles tunge, og hovedet slapper helt af.

Du kender sikkert også det, at du ofte sover rigtig godt på ferier, hvor du har svømmet meget i havet? 

Man siger gerne, at det er al den friske luft, men det er ofte den tid, du har brugt  i vandet, der giver den øgede følelse af træthed, når dagen er slut.

Hopper du en tur i saltvand, vil din hud også føles blødere, når du træder op af vandet. Du kender sikkert også fornemmelsen af, at din hud får små ’rynker’, hvilket kan føles lidt ubehageligt, men det er faktisk ganske sundt for huden at være i vand.

De små saltkorn fungerer som en let bodyscrub for huden, der skrubber hudens overflade. Det er dog alligevel altid en god idé at gå i bad, når du har været i klor og/eller saltvand.

Der er altså ingen undskyldninger, når du går forbi din lokale svømmehal næste gang. Tag din ven eller veninde under armen og hop en tur i vandet! Det er sundt for både krop og sjæl. 

Træning er for alle, men hvem sveder mon mest? Mænd eller kvinder? Bliv klogere på svaret lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.