Sundhed
Hvem sveder mest?

Du er taget til træning med din bedste ven eller veninde. I har tonset rundt sammen, fået brændt en sørens masse kalorier af og mærket sveden dryppe ned af jeres kinder. Eller har i? 

Du kigger rundt i lokaet og opdager, til din store skræk, at du er den, der sveder mest. Hvor din veninde har klædelige røde kinder, der vidner om hård fysisk træning, står du nærmere og ligner én, der har brug et virkelig langt bad.

Men hvordan kan det være, at nogle menneskeder sveder mere end andre?

boxing mand og kvinde

Vi sveder af forskellige årsager

Mængden af den sved din krop producerer under træning, afhænger af en række faktorer.

Hvor hårdt du træner, og dermed hvor meget varme din krop produerer, hvor stor din krop er, og hvordan du genetisk er skruet sammen, har altsammen betydning for din sved under træning.

Har du en stor overflade, altså en større krop end gennemsnittet, vil det kræve mere vand at køle ned, og du vil derfor typisk svede mere, end dem på dit spinninghold, der er mindre end dig. 

Har du en stor muskelmasse, vil du også typisk svede mere. Du kan altså tolke dine svedperler som tegn på, at du har godt gang i dine biceps!

Sved opfattes dog typisk negativt, hvilket særligt gælder i sociale sammenhænge, da sved har tendens til at lugte grimt.

Vi har faktisk to sæt svedkritler, hvor det ene sæt har til formål at regulere kroppens temperatur, så det aktiveres primært under træning, aktiveres den anden type svedkirtler hormonelt og reagerer på stress og angst.

Disse svedkirtler sidder blandt andet under armene, hvilket forklarer den noget grimme lugt, der kan være i et eksamenslokale. Det er derfor altid en god idé at huske en deodorant i tasken, hvis du skal på blinddate og har nerverne siddende udenpå tøjet. 

Sveder mænd mere end kvinder?

Der er faktisk noget om snakken, men mænd sveder ikke nødvendigvis mere end kvinder, de sveder til gengæld typisk bedre.

En japansk undersøgelse fik en række mænd og kvinder til at cykle derudaf på en kondicykel i en time, og derefter blev deres sved målti. Forklaringen er dog ikke, at mændene var i bedre form end kvinderne, men derimod at kvinder har mindre væske i kroppen. 

Det er derfor biologisk ret taktisk af kvindekroppen af holde på vandet, da den hurtigere har tendens til dehydrering. Mandekroppen har mere vand at give af, og kan derfor også lettere afgive sved. 

Er du nysgerrig på, hvorfor nogle fryser mere end andre, kan du læse mere om kroppens forskellige reaktioner på kulde HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.