Sundhed
Disse madvarer gør dig sundere

’Du er, hvad du spiser’. Vi har alle sammen hørt det 100 gange. Men holder det stik? Bliver du virkelig, hvad du spiser?

Og kan visse madvarer, som du vælger at putte i munden, rent faktisk gøre dig sundere?

laks som hovedret

Økologisk fisk gør dig sundere

Diverse eksperter i morgentv er ikke langsomme til at pege på såkaldte super-foods, men forskere er ikke altid ligeså hurtigere til at anbefale de samme madvarer.

Som videnskaben skrider frem, bliver det også muligt at undersøge madvarer i dybden, så vi lettere som forbrugere kan vurdere, hvad der er smart at smide i indkøbskurven.

Sundhedsstyrelsen anbefaler eksempelvis, at du spiser 2.5-3 gram omega-3 fedstyrer dagligt. 

Omega-3-fedtsyrer findes blandt andet i fede fisk, såsom laks og makrel, samt i vegetabilske nødder og frø såsom hørfrø og valnødder.

Et anbefalet indtag af disse medvarer, kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme, forbedre forskellge neorologiske funktioner, samt være med til at give dig et bedre immunforsvar.

Det skal dog helst være økologisk, da de økologiske kilder til omega-3 generelt har et højere indhold end dem, der ikke er økologiske. Vælger du økologisk kød og mælk, får du nemlig cirka 50 procent flere sunde omega-3-fedtstyrer end i ikke-økologiske produkter, viser et nyt, britisk studie.

Danske forskere har anerkendt, men også forholdt sig kritisk til, resultaterne. Konventionelle kilder til omega-3 har også sundhedsmæssige genvister.

Ingen mad er kun 'sund' eller 'usund' 

Det er vigtigt at huske, at ingen madvarer i sig selv har magiske egenskaber.

Du kan givetvis udregne hvor meget næring, der er i bestemte madvarer. Du kan også sikre, at du får den rette fordeling af kulhydrat, fedt og protein, der passer til dit aktivitetsniveau. 

Det er skam også muligt at undersøge præcis, hvor mange vitaminer og mineraler der er i forskellige bær eller frugter, som derefter udråbes til såkaldte superfoods på sociale medier.

Men om du rent faktisk sundere eller mere usund, er et spørgsmål om mængder.

Alt er som bekendt relativt, og hvorvidt lige netop din krop har godt af at spise noget bestemt – eller undlade at spise noget bestemt, kan ikke kategoriseres på forhånd.

Du bliver ikke overvægtig eller får en livsstilsygdom, fordi du ind i mellem spiser et stykke kage, ligesom du heller ikke pludselig bliver stærk og vital af at indtage gojibær på din daglige havregrød.

Sundhed handler om balance, så når du læser et studie, der mener, du bliver sundere af at indtage en bestemt mængde af en bestem madvare, så er det faktisk sundest, at forholde sig kritisk til resultaterne.

Hvad er LCHF? Læs med om fed fisk, olier og masser af ost på menuen HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.