Af Anna
Du har måske set de fire bogstaver ’LCHF’ i diverse artikler, blade og blogindlæg, der har handlet om kost og sundhed.
Men hvad står LCHF egentlig for? Hvordan lever man efter principperne bag de 4 mystiske bogstaver, og er det overhovedet særlig sundt?
Drop kulhydraterne og skru op for fedtet
LCHF står for ’Low Carb High Fat’, der kort sagt betyder, at det anbefales, at din kost simpelthen ikke skal bestå af grove kulhydrater og magre mejeriprodukter, men i stedet lige omvendt.
Det kan virke helt forkert i manges øjne, da vi i mange år alle sammen har lært, at brune ris og rugbrød er sundt, men at vi skal spare på fedtet.
Mange vælger derfor light-produkter for at spare på fedtet i kosten, men det er ikke særlig smart, hvis man følger logikken i LCHF.
Der er forskellige varianter af LCHF, hvor nogle vælger at gå resolut til værks og vælge striks LCHF, hvor målet er at få kroppen i såkaldt ketose – en tilstand hvor kroppen bruger fedt (i stedet for kulhydrater) som primær energikilde.
Kosten består her primært af kød, fisk, fed ost, fløde, smør og andre fede mejerprodukter, grøntsager, der vokser over jorden, nødder, æg og visse olier.
Er det sundt at spise LCHF?
De fleste spiser en mere moderat/liberal udgave, hvor der også er plads til de fleste former for frugter og grøntsager, men hvor mængden af kulhydrater stadig holdes på et minimum, så den primære energikilde i kosten er naturlige fedtkilder.
Mange oplever, at de går ned i vægt, når de begynder at skære ned på deres indtag af kulhydrater og produkter, der mere eller mindre kunstigt har reduceret deres fedtindhold. Det kan give et mere stabilt blodsukker og mæthedsniveau, samt afhjælpe mange fordøjelsesproblemer, at spise på denne måde.
Det er dog ikke alle, der har det på samme måde. Sundhed er nu engang et individuelt anliggende, hvor det for nogle giver mening at takke nej til brune ris og bælgfrugter, men for andre virker det helt forkert at spise fedtkanten på bøffen og droppe frugtsalaten.
Der findes mange gode bøger, blogs og artikler om LCHF, så er du interesseret i principperne, kan du eksperimentere med nogle nye retter i din egen hverdag og se, om det er noget for dig.
Læs mere om kost ved at dukke ned i, om proteiner virkelig er din bedste ven, når du gerne vil leve sundt. Læs med lige HER