Sundhed
Forskere afslører 'fedme gen'

Kunne det ikke være fantastisk, hvis der fandtes en knap, man kunne trykke på for at undgå fedme?

Videnskaben bevæger sig som bekendt fremad med en fart, der kan gøre selv en racerkører svimmel. Tidligere skulle man vist længere ud på landet med den slags fremtidsdrømme, men et nyt studie tyder på, at en såkaldt ’fedme knap’ faktisk slet ikke er ret langt ude i fremtiden.

grøntsager 1

Det kan være farligt at være overvægtig

Overvægt truer folkesundheden i mange, særligt vestlige, lande. Der har aldrig været så mange mennesker verden over, der er direkte truet på livet som følge af overvægt.

Er man svært overvægtig, bevæger man sig i et minefelt, når man laver dagligdagsaktiviteter, da kroppen er i konstant alarmberedskab.

Der er også flere sygdomme, der kan udvikles, som følge af at have for meget vægt omkring de indre organer.

Nogle overvægtige har et  fint helbred, hvor de dyrker motion og ikke føler sig generet af deres vægt, men for andre kan det hurtigt få alvorlige konsekvenser at være langt fra normalvægtig.

Overvægtige er i risikogruppen for en række sygdomme, der kan være livstruende, men også kraftigt nedsætte livskvaliteten. Det er sygdomme såsom diabetes, hjertekarsygdomme og ledsmerter, der påvirker hverdagen for mange svært overvægtige.

Fedme genet kan (måske) fjernes!

Forskere har nu lokaliseret, hvad de kalder et ’fedme-gen’, som kan være med til at sænke indholdet af kolesterol i blodet, hvilket ville kunne gøre en stor forskel i livet for mange mennesker verden over.

Derved kan viden om det ny opdagede ’fedme-gen’ forhåbentligt være med til at sænke risikoen for diabetes, fedme og potentielt også andre følgesygdomme, der typisk går hånd i hånd med overvægt.

Forskere arbejder nu på at fjerne det farlige fedme gen, hvormed risikoen for de mange, ubehagelige, sygdomme nedsættes kraftigt. 

Det er fortsat på det forsøgsmæssige basis, men et omfattende studie er publiceret i et anerkendt tidsskrift, hvor det er blevet vurderet af andre forskere i feltet, der har rost det til skyerne. Det er ikke til at sige, hvornår en fremtid uden fedmegenet findes, men der er gode fremtidsmuligheder for mange overvægtige, når forskningen er nået så vidt allerede.

Indtil de kloge hoveder får helt styr på, hvordan sådan et fedmegen fjernes, kan du selv hjælpe din krop på vej ved at at have en sund livsstil, hvor du spiser godt med frugt og grønt, får gode kilder til proteiner og kulhydrater, samt giver kroppen regelmæssig bevægelse. Det nedsætter altsammen også din risiko for de nævnte sygdomme.

Læs hvordan du kommer godt i gang med et vægttab lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.