Sundhed
Dit TV feder

Det er blevet tid til aftensmad og maden er klar. Du har forberedt en lækker og sund portion til dig selv og dine nærmeste, men hvor du nu vælger at sætte sig, har faktisk også betydning for, hvor sundt dit måltid bliver. 

Din sundhed afhænger naturligvis af hvor sundt sammensat dine måltider er og hvor meget du bevæger dig i løbet af en dag, men også hvor store mængder, du indtager. Har du et ønske om at tabe dig, er der muligvis en skjul fælde i hverdagen, som du overser. 

sund mad

Fjernsynet tager opmærksomheden fra maden

En tredjedel af alle danskere spiser deres aftensmad foran fjernsynet, viser en undersøgelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2015.

Ofte er det vanetænkning, der afgør vores adfærd. Dette er særlig tilfældet i en travl hverdag, hvor mange blot gerne vil koble af, når de kommer hjem fra arbejde.

Det er da også ganske hyggeligt at sætte en serie på, mens aftenmaden indtages, da det ikke kræver social interaktion eller energi at være passiv seer.

Men det kan faktisk skade sundheden for mange.

Det kan nemlig betyde, at vi indtager mere mad, end vi egentlig har brug for. 

Forklaringen er ganske simpel, men de fleste overser den alligevel. Vores TV tager det meste af vores opmærksom, når vi sidder foran det.

Vi bliver visuelt og auditivt stimuleret, hvilket gør, at vi simpelthen ikke har ligeså stor fokus på vores smagssanser, lugtesans eller fornemmelse for mæthed. Derfor indtager man typisk mere, end man ville have gjort uden det tændte fjernsyn.

Nyd din mad med fuld fokus

Mindful eating er en form for øvelse, hvor du øver sig i, at være i nuet. Du kan selv praktisere mindfull eating ved at indtage dit næste måltid med fuld nærvær og opmærksomhed.

Det betyder, at du lægger din smartphone væk, slukker for fjernsynet og heller ikke har radioen kørende.

Når du spiser din mad, bør du tænke over ting som smag, tekstur, duft og udseende. Ved at dvæle mere ved maden, nyder du den også mere.

Teoien er her, at du fysisk hurtigere vil mærke kroppens mæt, hvis det er maden alene, der tilfredstiller dine sanser.

Det er nemt at prøve og koster ikke noget, så hvorfor ikke foreslå en omgang mindful aftensmad i dagens anledning?

Kan du slet ikke slippe din smartphone? Få inspiration til hvilke apps, der hjælper dig med at blive sundere lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.