Sundhed
Energidrikke kan være farlige for unge

Martin Schnobel Jakobsen er 20 år og kommunikationsstuderende. Som ung bliver han også bombaderet med produkter og markedsføring for energidrikke. Derfor har Martin sat sig for at undersøge om energidrikke er sunde for unge.

Unge har et overforbrug af energidrikke

Nye undersøgelser fra DTU Fødevarestyrelsen viser, at alt for mange unge har et overforbrug af koffein i Danmark. Koffein findes eksempelvis i kaffe, som er en fast del af hverdagen for de fleste mennesker. Problemet er dog ikke kaffe, men energidrik, som mange unge mennesker ofte nyder den søde smag af.

Energidrikke nydes ofte af unge i forbindelse med computerspil eller gaming, hvor der nemt drikkes en halv liter af de søde, koffeinfyldte drikke. Problemet her er, at der ikke skal mere end 25 ml til, før den anbefalede mængde overskrides. Og det er ekstra nemt for unge at overskride, fordi de har en lav kropsvægt.

Ved at overskride den anbefalede mængde får kroppen for meget koffein, hvilket giver en række bivirkninger. Disse bivirkninger er farlige for kroppen, og flere unge mennesker er blevet indlagt. Bivirkningerne kan være hjertebanken, angst, nervøsitet og søvnløshed. Fødevarestyrelsen skriver, at hele 42% af forbrugerne faktisk har oplevet bivirkningerne, hvilket er en alvorlig sag.

Ifølge Fødevarestyrelsen er unge og deres forældre ikke bevidste om, at energidrikkene indeholder koffein, og at de kan have alvorlige bivirkninger. De fleste tror, at energidrik er et alternativ til sodavand, og de to ting er lige usunde.

Energidrikke i forhold til cola

Forskellen er i virkeligheden, at energidrikke indeholder meget mere koffein end en cola, men cola indeholder mere sukker. Det vil sige, at man skal indtage meget større mængder af cola, før man oplever de samme bivirkninger.

Det kan i visse tilfælde også være farligt at blande energidrikke med alkohol. Energidrikken har den effekt, at den kan skjule den reelle virkning af alkohol, så man ikke er i stand til at vide, hvor fuld man faktisk er. Den meget kendte drik i nattelivet Vodka Redbull kan altså bogstavlig talt gå hen at blive en farlig cocktail, da følelsen af at være fuld ikke kan mærkes, selvom man er det.

For at regne ud, hvor meget koffein der er i de forskellige energidrikke og sodavand, kan man med fordel benytte caffeineinformer.com, som er en beregner, der kan regne alle drikkes koffein-indhold ud. Det er ikke en dårlig idé at bruge et par minutter på denne hjemmeside, for at få sig en øjenåbner om de forskellige produkter og deres indhold.

Energidrikke kan skade dit helbred

Derudover indeholder de fleste energidrikke to stoffer, som ikke er bevist til ikke at være skadelige for helbredet i større mængder. Disse stoffer kaldes taurin og glucuronolacton, og kan rent faktisk være meget usunde, uden at man som forbruger ved det.

I 2011 blev det vedtaget ved lov, at der skulle stå en advarsel på energidrikkene i Danmark. Denne advarsel står kun med småt bagpå dåserne. Med andre ord, så er advarslen nærmest usynlig. Advarslen har tydeligvis ikke haft en virkning som ønsket, idet salget er steget med 139% ifølge Fødevarestyrelsen.

Som ung kan det altså nogle gange være sundere at drikke en cola, selvom ordene sund og cola sjældent passer sammen. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.