Sundhed
Er det sundt at drikke mælk?

Vi husker alle kampagnerne med de hvide tænder og de glade tandbørster fra tandlægens kontor i folkeskolen, der mindede os om, hvor sundt et glas mælk er.

Men er det egentligt sundt at drikke mælk?

Er den hvide, læskende drik god for vores knogler, tænder og generelle velvære? Eller er det i virkeligheden en myte, som mejeriindustrien forsøger at prakke os alle på?

mælk drikkes

Debatten om mælken

Det sker regelmæssigt, at en debat inden for sundhed går i gang, hvor diverse (mere eller mindre uddannede) eksperter udtaler sig om bestemte fødevarer.

For en del år siden var mejeriprodukter i vælten i medierne, og nu er det igen den kære mælk, der står for skud.

Det kan som forbruger være svært at gennemskue de mange forskellige argumenter for og imod at indtage mejeriprodukter, især hvis kilderne alle virker relativt valide.

Der er flere argumenter imod at drikke mælk, der bunder i forskellige syn på krop, sundhed og naturen.

Det veganske argument lyder, at det ikke er naturligt for mennesker at spise eller drikke mejeriprodukter fra dyr, da det er beregnet til dyrenes eget afkom og derved ikke naturligt for mennesker at indtage.

Dette argument går typisk hånd i hånd med et etisk og/eller bæredygtigt perspektiv, som ikke bifalder den måde, dyr behandles på i mejeriindustrien, hvor koer og kalve frarøves deres naturlige bånd.

Andre mener, det er i menneskets natur at have landbrugsdyr og så længe dyrene behandles efter gældende regler, er det ingen 'ko på isen' ved at indtage mejeriprodukter.

Sundhed og kalk

Fra et rent sundhedsmæssigt perspektiv har forskere undersøgt, om det bidrager til menneskers  sundhed at drikke mælk. 

Nogle mener, det er sundt at det daglige behov for kalk kan dækkes fint af et par glas mælk, hvor andre mener, du også kan få dit kalkbehov dækket af at spise fx broccoli, kalktabletter eller soja, ris eller havredrik. 

Den officielle anbefaling fra Sundhedsstyrelsen er stadig at drikke mælk, men begrænse indtaget af komælk til spædbørn.

Der er ingen, der har det endegyldige svar på, om det er sundt for dig at drikke mælk eller ej. Det er individuelt, om du vælger at lytte til forskere, eksperter, medierne eller bare dig selv.

Du kan som forbruger selv læse diverse argumenter, snakke med din omgangskreds og evt prøve forskellige vaner af for at se, hvad der virker for dig og din livsstil. 

Vil du hellere drikke frugt og grønt, hvor der ikke er så meget at debattere? Læs opskrifter på sunde, hjemmelavede smoothies lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.