Sundhed
Få motion nok i hverdagen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne danskere får minimum 30 minutters motion om dagen.

Det råd har du sikkert hørt før, men har du tænkt over, hvad den halve time dækker over? Hvordan 'motion' overhovedet defineres, og hvem Sundhedsstyrelsen egentlig er?

fællesskab fitness

Bevæg dig 30 minutter om dagen

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside står der, at de anbefaler alle voksne mellem 18 og 64 år, at dyrke 30 minutters 'moderat til høj intensitet' hver eneste dag, som altså er udover de daglige pligter såsom at svinge støvsugeren.

Selvom du danser, mens du gør dit værelse rent, gælder det altså ikke som en del af din daglige motion, ifølge de officielle anbefalinger.

Den daglige motion kan bestå af en række forskellige aktiviteter, hvor det vigtigste er, at du får pulsen op, og får bevæget din krop.

Moderat motion defineres som aktivitet, hvor du er en smule forpustet, men hvor du godt kan føre en samtale imens. Det kan eksempelvis være, at du går en tur med en god ven eller veninde, hvor i traver afsted i raskt tempo, men samtidig kan tale med hinanden.

Skal du træne med  såkaldt højt intensitiet, skal du derimod have meget svært ved at føre en samtale, og du skulle gerne føle dig godt forpustet. Du skal naturligvis ikke få det dårligt, og det skal ikke føles ubehageligt, men du må gerne føle, at din krop er presset på den gode måde, hvor musklerne arbejder.

Udover de 30 minutter hver dag, mener forskere også, at du mindst 2 gange om ugen bør bevæge dig minimum 20 minutter i træk ved høj intensitet.

Det er altså helt fint at lave en moderat form for træning de fleste dage, men husk lige også at få sved på panden og pulsen op to gange om ugen.

Sundhedsstyrelsen forsker i folkesundhed

Vi lærer fra den tidlige folkeskole, at kildekritik er godt. Derfor er det naturligvis en god idé at stille spørgsmålstegn ved, hvem Sundhedsstyrelsen egentlig er, og hvorfor de anbefaler, hvad de anbefaler.

Sundhedsstyrelsen er den øverste sundhedsfaglige myndighed i Danmark, og de består af en række forskere, der har til opgave at rådgive danske ministerier om folkesundhed.

Det er væsentligt at huske, at vi snakker om gennemsnitlige og meget generelle anbefalinger, når vi er inde på Sundhedsstyrelsens anbefalinger. De forsker i store tal, hvor det er på et folkesundshedsniveau.

Har du mere krudt i måsen, må du altså meget gerne bevæge dig mere end de anbefalede 30 min. Omvendt er det naturligvis også en god idé at lytte til kroppen og bevæge sig mindre i en periode, hvis du eksempelvis får en skade, er syg eller føler dig meget stresset.

Leder du efter smutveje til en sund hverdag? Læs mere HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.