Sundhed
Maratonløb - Gode råd til maraton

Det er svært at opdrive gode råd om maratonløb på dansk, men disse råd til løberne vil kunne gøre en stor forskel for dig, både i tiden op til konkurrencen, og for at gøre selve maratonløbet og dagene derpå lidt lettere. 

Rådene kan også sagtens bruges af halvmaratonløbere, men mellem halvmaraton og maratondistancen sker der nogle vilde ting både indeni og udenpå kroppen. Derfor har vi her samlet en række af de mest øjenåbnende maratonråd til dig. 

Maraton sko

Mit ultimativt VIGTIGSTE råd, er et råd, som jeg ikke havde læst nogen steder på nettet (på trods af, at have læst side op og ned på diverse maratonfora). Først efter en lang træningstur hvor min tånegl faldt af, fik jeg dette af vide (i øvrigt leveret som om, at dette var alle-mands viden): ”Jamen du skal jo bruge 1½-2 skostørrelser større end du plejer…” Say what?

Når man løber de lange ture vokser fødderne, så man tror det er løgn, en alt for strammet sko kan give de ledeste skarvmærker på oversiden af foden, og for små sko giver altså mangel på negle. Derfor: køb en sko, som er 1½-2 numre større end din sædvanlige skostørrelse og brug denne til både lange træningsture og maratonløbet. 

Løbesko tages på

Lad være med at gøre noget nyt

Når du kommer til dagen, så lad være med at tage en helt ny trøje på, eller at putte et eller andet nyt smart varme-creme på benene - gør PRÆCIS som du plejer. Efter ca. 25 km stopper du med at svede, og så kan en ny trøje give dig store skarvmærker. Derudover er det vigtigt, at du ikke spiser et eller andet fancy, så du får ondt i maven eller i det hele taget prøver alt muligt af: Maraton = gør som du plejer!

Mad og drikke til maratonløbet

Hvis du skal løbe maraton, er det vigtigt, at du eksperimenterer med væskeindtag på dine træningsture – mange oplever at gylpe eller at føle, at væsken skvulper i maven, hvis de drikker for tidligt i løbet (inden kroppen reelt får brug for væsken). Derfor skal du inden dit maraton vide, hvornår dit første væskeindtag skal begynde, og hvor hurtigt du vil trappe op.

Det er også ekstremt vigtigt, at du lytter til kroppen undervejs, så du ikke holder dig til et indtagnings-skema men improviserer, så det passer til vejr og forhold. De fleste kan have det lidt tungt med, at skulle spise fast føde undervejs, og her er gels et udmærket alternativ – disse serveres ikke til alle løb, og du bør derfor selv medbringe dem. 

Dagen derpå for maratonløberne

Du går som en gammel kone med musseskridt, du vralter måske endda lidt og hvis du er rigtig heldig trækker det stærkt ned i knæ og ankler når du bevæger dig – kort sagt ligner du én der har lavet i bukserne og AL bevægelse er ikke spor spændende dagen efter dit maraton.

Tag derfor endnu et af mine bitre råd til dig: Lad være med at booke dig op dagen efter – faktisk ville det være helt optimalt hvis du bare kan tage en fridag og have ondt og være stolt af dig selv, gå en lille tur, æde helt vildt og bare pleje ”tømmermændene”. Maraton er sjovt og fedt, men det er ikke alle der har forståelse for, at du ikke ”fungerer” optimalt, derfor er det en rigtig god idé på forhånd, at få folk til at tage over for dig. 

Lad være med at lytte til andres maratonråd

Mit sidste råd er ironisk nok, at du skal lade være med at lytte til andres råd. Forstå det således; at Hans, Lone og Per jo ikke har det samme løb, når de er derude, og det er da også udelukket, at de har det samme løb som dig. De kan ikke vide, om din krop har det godt eller skidt med bananer, eller om du skal have mere eller mindre andet tøj på end dem. Mit råd er, at du skal kigge indad og vurdere, hvad du tror virker for dig. Hvis der er noget du er i tvivl om, så elsker maratonløbere at dele ud af deres erfaring, men lige som med rigtig mange andre ting her i livet, så ved du først bedst når det er gjort, og du må bare gøre dit bedste indtil da.

Hvis noget går galt, så trøst dig selv med, at du langt fra er den eneste: Undertegnedes far stod engang ved Vejle 1/2 og kiggede ned af sig selv, mens nedtællingen var igang, for at finde ud af, at han ikke havde bundet sine snørrebånd! 

Rigtig god tur.

Artiklen giver inspiration til websites, der reklamerer for produkter, der er kan bruges, når du træner op til en maraton.

Læs også denne artikel om sund mad der ikke mætter, til når sulten stiger i takt med træningsmængden.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.