Sundhed
Hvad betyder balance i sundhed?

Det er ikke nemt at leve sundt, selvom vi alle gerne vil gøre lige netop det.

Hver dag kan du åbne dine nyhedsartikler og læse en ny ekspert udtale sig om en ny måde at træne på eller en ny måde at spise på, som du helst skal gøre lige nu, hvis du gerne vil leve sundt.

Så hvordan finder du en balance, der passer til din hverdag? Hvad betyder sundhed for dig?

gafler med frugt

Alt med måde

Ordet ’balance’ bruges efterhånden mere i danske magasiner, samt under interviews med kosteksperter, end ordet ’skyr’ – og det siger ikke så lidt.

På sociale er det også nærmest en trend at vide, hvor meget i såkaldt ’balance’ man er. Det positive ved denne trend er, at sundhedsbegrebet udvides, hvilket kan nuancere billedet af, hvad der opfattes som ’sundt’.

Flere nuancer i billedet af sundhed vil forhåbentlig kunne skabe et mindre sort/hvidt billede af, hvad der er den ”rigtige” måde at spise på, træne på eller leve på.

Problemet opstår, hvis det nye begreb om balance blot erstatter andre ensidige kostprincipper.

Hvis det nu bliver et ideal at vise, hvem der kan være mest i balance, kan begrebet blive negativt ladet. Idealer tjener ganske vist et formål i og med, de kan inspirere andre, men de kan også blive til negative og urealistiske pedistaler, som ingen af os nogensinde opnår.

Balance betyder nemlig noget forskelligt fra person til person, så det kan slet ikke sammenlignes, hvem der er mest i balance med sig selv.

Sundhed er relativt

For en person kan en sund og balanceret hverdag bestå af hård træning 6 dage om ugen, proteiner til hvert måltid og en frugtsalat til dessert, hvis der rigtigt skal skejes ud.

For en anden person kan balance derimod betyde, at der er plads til både tirsdags og fredagsslik. For denne person er det måske ganske fint med en lang gåtur i weekenden og at cykle på arbejde hver dag.

Hvis de to personer fra eksemplet overfor sammenligner deres hverdag, vil de uundgåeligt nå til en konklusion, der siger, at den anden person umuligt kan være sund eller i balance.

Det er nemlig ord, der er relative. Det er utrolig subjektivt, hvad der opfattes som sundt.

Debatten om sundhed kører derfor hurtigt i ring, fordi den starter på en forkert præmis. Hvis præmissen er, at der findes én måde at leve sundt på, hvor man har balance i sin kost og træning, så fejler debatten på forhånd.

De vaner der giver mening for dig, giver måske ikke mening for dine forældre, dine veninder eller din kæreste - og omvendt. 

Læs om madvarer der kan gøre dig sundere lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.