Sundhed
Hvor ofte skal du træne?

Du er topmotiveret og klar. Nu skal det være; du skal i gang med at træne. Denne gang blive det ikke noget med, at du giver op efter en uge og får dårlig samvittighed, når dit medlemskort til fitnesscenteret stirrer på dig fra taskens dyb.

Du har endda opgraderet garderoben med det nyeste træningstøj, og du har fyldt din mobil med de nyeste hits, så du kan fyre den af til tonerne af rystende rytmer.

Du er kort sagt klar til at svede, men pludselig kommer tvivlen. For mange gange om ugen skal du egentlig træne, for at det er effektivt?

fællesskab fitness

Er én gang om ugen nok?

Der er mange eksperter, som udtaler sig om træning, så det kan være en jungle at navigere i de mange gode råd.

Det er særligt vanskeligt, når de gode råd befinder sig på sociale medier, der har en stor og meget forskelligartet brugerflade, hvor der ikke altid tages højde for individuelle forskelle. Der findes nemlig ikke en ’one size fits all’, når det kommer til træning, men mange unge tager imod råd fra professionelle trænere online og bliver skuffede, når deres resultater udebliver.

Der findes en tommelfinger regel i fitnessregi, der siger, at hvis du træner én gang om ugen, træner du for at vedligeholde din form. Træner du mellem 2 og 3 gange om ugen, træner du for at forbedre din form, og hvis du rammer det lokale træningscenter mellem 3 og 5 gange om ugen, så kan du regne med drastiske ændringer af din form.

Problemet med tommerfingerregler er, at de glemmer, hvem der tales om. Har du aldrig rørt en håndvægt i hele dit liv eller sat dine ben på et løbebånd, vil en ugentlig træning, der vil at mærke vedligeholdes over en periode, skabe store forandringer. Du vil sandsynligvis hurtigt mærke forbedringer på din kondition, styrke og smidighed, og du vil sikkert også tabe et par centimeter hist og her.

Er du derimod vant til at være aktiv, vil en enkelt ugentlig træning nok ikke give dig de store resultater, da din krop har et andet niveau som værende det normale, og du skal derfor øge frekvensen af dine træninger, hvis du vil se mærkbare resultater.

Opnå resultater med din træning

Intensiteten af din træning har også en hel del at sige, når du skal vurdere om, du yder ’nok’. Du har sandsynligvis gjort dig nogle tanker, om hvad du gerne vil opnå med din træning, inden du gik i gang.

Det kan være, du vil tabe dig nogle kilo, blive stærkere eller løbe hurtigere. Resultater kan være motiverende, når du skal i gang med at træne, men i den grad også frustrerende, hvis de ikke forekommer, selvom du yder en indsats.

Kommer dine resultater ikke ligeså hurtigt, som du gerne ville have, må du kigge din træning efter i sømmene. Selvom du føler, du yder maksimalt, er der sikkert plads til forbedring.

Intensiteten af din træning har ligeså meget, hvis ikke mere, at sige som frekvensen. Det er vigtigt, du får trænet både effektivt og sikkert, hvis du vil have resultater på længere sigt. Er du helt grøn i træningsverden, kan det være en god idé at hyre en personlig træner, der kan lægge et program til dig.

Er du mere erfaring, skal du måske overveje, om du er kørt sur i det samme program, så din krop faktisk slet ikke presses, men blot kører på rutinen, og derfor ikke giver dig mærkbare eller synlige resultater trods adskillige timer brugt i centeret.

For det første kommer det an på, hvad du gerne vil have ud af din træning. For det andet kommer det an på, hvem du er, og hvad dit udgangspunkt er. For det tredje, så afhænger din træningsfrekvens af, hvad du træner.

Mangler du motivation til træningen? Læs om gode råd til fornyet motivation HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.