Sundhed
Hvordan ser 100 kalorier ud?

De fleste unge på SU er gode til at få mest for pengene, når de handler ind til enten madlavning eller klædeskabet, men de fleste bliver snydt på andre områder.

Har du eksempelvis tænkt over, om du får mest for dine kalorier? Det er nemlig ikke lige meget hvilke madvarer, du putter i munden, hvis du gerne vil blive mest mulig mæt og have mest mulig næring for dine kalorier.

Læs med og bliv (måske) klogere på, hvordan 100 kalorier kan tage sig forskelligt ud. gafler med frugt

Snacks om eftermiddagen 

Eftermiddagen er højsæson for snacksulten hver eneste dag, og langt de fleste mærker energien dale, når klokken nærmer sig 16. 

Det er her ikke lige meget, hvilken snack du kaster dig over, når du føler den lille sult, hvis du gerne vil bevare din stramme sommerform.

Skal fredagsskålen på bordet og hyggen for alvor ind i stuerne, behøver du naturligvis ikke have i baghovedet, hvor mange håndfulde slik du spiser. 

Der skal være plads til dage, hvor man ikke skænker energiindhold de store tanker, men mange af os er lidt for gode til at glemme den slags, før bukserne stramme og vore eget energiniveau er i bund.

Rigtig mange af de hurtige håndfulde snacks, der kan ryge ned i løbet af en travl dag, løber hurtigere op i kalorieantal, end vi regner med.

Det er derfor en god idé at være bevidst om, hvilke snacks du vælger, når klokken nærmer sig lækkersulten.

Hvad får du for 100 kcal?

Det kommer måske som en overraskelse for mange, men 100 kalorier er ikke særlig meget. Der skal faktisk ikke mere end XX vingummi bamser til, før du er nået derop. Omvendt kan du få en stor banan, der mætter en del mere, end de få vingummier.

Dit daglige kaloriebehov afhænger af, om du er mand eller kvinde, om du er aktiv eller primært stillesiddende, og hvordan din forbrænding er. Nogle kan altså spise en del mere end andre, før de begynder at mærke vægten stige. Naturen er ikke specielt retfærdig på den måde, men det er nu engang sådan, landet ligger.

Er du typen, der passer lidt på med vægten, er der altså god grund til at vælge madvarer, der giver dig mest muligt for kalorierne – eller ’pengene’ om man vil.

Vælger du at spise tørrede abrikoser, kan du ikke spise mere end 2 af de små uskyldige sager, før du har fået 100 kalorier. Vælger du derimod at gumle rosiner eller friske vindruer, kan du få en hel del mere. Du kan også spise 1 stor firkant mørk chokolade, som vil mætte en del mere, end samme portion mælkechokolade.

Er du mere sulten end lækkersulten, er 2 skiver knækbrød med magert pålæg et glimrende bud på 100 kalorier fremfor eksempelvis et kvart stykke kage eller halvandet æble, der ikke mætter ligeså meget.

Der er ingen grund til, for normale mennesker, at veje maden, så disse eksempler er blot billeder, du kan have i baghovedet næste gang, lækkersulten melder sig.

Skal du starte på studie efter sommer? Læs om sund studiestart lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.