Af Frederikke
Madspild bliver et større og større problem. Både når det kommer til madspild under produktionen, men også al den mad, vi selv smider ud. Vi lever i en verden, hvor 1 ud af 8 mennesker sulter, 925 millioner, og alligevel lever en stor del af verden i en overflod af mad, hvor alt for lidt af det mad, der bliver solgt og købt, faktisk bliver spist.
Der kommer stille og roligt mere fokus på problemet, bl.a. pga. aktører som danske Selina Juul, der har grundlagt organisationen ”Stop Spild af Mad”. Der smides årligt mad ud for 16 milliarder kroner, og det er alene i de danske husholdninger. Det er helt uacceptabelt, og der skal gøres noget.
Verden over spildes der årligt 1,3 milliarder ton mad, nok til at mætte 3 milliarder mennesker. Utrolige tal, som Selina Juul alle præsenterer os for. Nedenfor kan du se hendes foredrag om madspild på TedTalks:
Stop madspild og spar massevis af kroner
Foruden etiske og miljørigtige grunde, er der selvfølgelig også det økonomiske aspekt. Tænk på alle de penge, du bruger på mad, der ryger direkte i skraldespanden. Specielt som ung på SU, kan det i høj grad betale sig at nedsætte madspild. Jeg vil her give nogle tips til, hvordan man kan nedsætte madspild:
Brug rester til frokost dagen efter: En simpel måde at mindske madspild på er at bruge resterne fra aftensmaden til frokost dagen efter. Har du nogle kartofler tilbage, kan de nemt blive til en lækker kartoffelmad, en bøf kan hurtigt erstatte pålæg og resten af wokgryden kan varmes op næste dag.
Vent med dressingen: Laver du salat med dressing, kender vi alle det, at den er helt blød og ikke specielt appetitlig næste dag. I stedet for at hælde dressingen over, inden den serveres, så nøjes med at sætte dressingen på bordet, så man selv kan dosere. Så kan resten af salaten sagtens bruges næste dag.
Vær kreativ: Ting, som du umiddelbart ville smide ud, kan sagtens bruges på andre måder. Staven fra en broccoli kan skæres ud i tynde strimler og bruges i en wokret. Hvis du vasker dine gulerødder grundigt, kan skrællen bruges i bagværk eller i en god kødsovs.
Køb ind med fornuft: Når du skal købe ind, så lav en indkøbsseddel. Dan dig et overblik over, hvad der er hjemme i køleskabet, så du ikke køber noget, du allerede har i forvejen. Hold dig til din indkøbsliste, så du ikke laver impulskøb og ender med en masse mad, der ikke bliver spist.
Storkøb med omhu: Storkøb kan være enormt økonomisk, men kun så længe man faktisk spiser alt det, der bliver købt. Kød, rugbrød mm. kan sagtens købes i store pakker, hvor det så kan fryses ned i mindre portioner. Men tænk over, om du virkelig får spist de 5 pakker cornflakes, inden de bliver for gamle.
Kig efter udløbsdatoen: Du kan roligt tage en vare med, der udløber i morgen, hvis du alligevel skal bruge den samme dag. Disse varer er ofte sat ned, og på den måde hjælper du også supermarkederne til at skulle smide mindre mad ud. Omvendt kan det også betale sig at være opmærksom på f.eks. brøds udløbsdato, så du ikke får købt noget, der udløber om to dage, hvis det er et brød, der gerne skal holde resten af ugen.
Du har en stemme!: Som forbruger er din stemme, når du køber ind større, end du tror. Det er os som købere, der beslutter, hvad der er på markedet, og hvad priserne skal være. Tag nogle bevidste valg om, hvad du køber, og lad være med at gå shop-amok i ting, du ikke har brug for. Et lidt mindre forbrug hos hver enkelt kan gøre en enorm forskel i det store billede.
Har du andre gode idéer til, hvordan man kan mindske madspild, så del dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.