Sundhed
Spis sundt på café

Det er hyggeligt at tage på café med vennerne, men det kan også hurtigt blive en smådyr affære – særligt på kaloriekontoen.

De lækre sandwich, de fristende nachos og den læskende milkshake lokker alt sammen, når der skal hyggesnakkes.

Ingen gider være ham eller hende, der gnasker i et tørt salatblad, mens de andre om bordet mæsker sig i lækkerier. Men det er ikke altid lige nemt at vælge det sundeste på menukortet uden at føle, at man går glip af noget.

sund mad

Kan man hygge sig uden at være usund?

De fleste forbinder ofte ’hygge’ med at spise ude, hvilket gerne skal være noget lidt ud over det sædvanlige, hvor det kan være svært at sige fra, når alle vennerne bestiller en stor burger eller rækker ud efter dessertkortet.

Sociale forventninger og normer betyder meget for, hvordan vi har det som mennesker. Vi vil gerne passe ind, og ingen bryder sig om at blive stemplet som kedelig, asocial eller negativ.

Det kan da også hurtigt opfattes lettere provokerende, hvis du blot bestiller et glas vand, når dig og dine venner spiser ude. Du siger på en måde fra over for fællesskabet, hvis du ikke også ryger i kagefadet.

Der er dog ingen grund til at udelukke hele cafebesøget eller opgivende lukke menukortet, bare fordi du gerne vil holde den slanke linje.

Du behøver faktisk ikke engang fortælle dine venner, at du faktisk ikke har lyst til den helt store tur lige den dag. Et par små tips og tricks kan gøre dit cafébesøg ganske tilforladeligt, så du ikke føler, du bør svede dét ekstra på løbeturen dagen efter.

En smart og sund byttehandel

Ind i mellem er det naturligvis skønt at bestille, præcis hvad der er på menukortet uden at skænke næringsindhold, kalorier eller sundhed en tanke.

Andre gange har du måske ikke den store lyst til at indtage store mængder fedt, sukker og tomme kalorier, der ikke bidrager med væsentlig næringsværdi.

Ved at tænke i smarte byttehandler, kan du hurtigt transformere de fleste caféklassikere til ganske fornuftige måltider, hvis du ved, hvilke knapper der skal skrues på.

Du kan eksempelvis starte med at bestille en bagt kartoffel i stedet for pommes fritter, så du får flere langsomme kulhydrater, der mætter længere og ikke er fyldt med salt og fedt.

 I samme omgang kan du spørge tjeneren, om det er muligt at få ekstra salat eller grønt som tilbehør til din sandwich eller burger, hvor du også bestiller dressing ved siden af, så du selv kan dosere mængderne.

På den måde går du ikke glip af hverken smagsoplevelser eller den sociale følelse af fællesskab, men du har skåret mængden af tomme kalorier væsentlig ned.

Er du studerende? Få flere penge til cafébesøg ved at læse om økonomi for studerende HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.