Sundhed
Har du sunde toiletvaner?

Sundhed omfatter mange ting, både fysisk og mentalt. En af de fysiske ting, som mange synes at undervurdere, og glemmer lidt, er fordøjelsen. Det er dog noget af en fejltagelse, for det hænger unægteligt sammen med vores velbefindende. Uden en sund fordøjelse, er der intet sundt menneske.

Vi kan til en vis grad holde øje med vores fordøjelse, ved at kigge på vores toiletvaner, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på vores daglige besøg til det lille hus.

Tjek hyppighed, form og farve 

De tre ting, du bør tjekke i forbindelse med toiletbesøg, er hyppighed, form og farve. Disse kan indikere, om du har en sund fordøjelse.

Først og fremmest er det mest normale, at du har afføring én til to, måske tre gange om dagen. Lidt mindre kan også gøre det, det vigtigste er, at det ligger nogenlunde regelmæssigt. Det skal helst være nogenlunde fast i formen, og have en brun farve. Det bør også helst komme, uden at man skal anstrenge sig ret meget.

Lad være med at holde på vandet

Det er mindst ligeså vigtigt, at du får tisset, når trangen melder sig. For det første er det vildt ubehageligt at holde sig, men samtidig udgør det altså også en fare for vores sundhed.

Urin er et affaldsprodukt, der leder affald og bakterier ud af kroppen. Holder man sig regelmæssigt, f.eks. på grund af klamme toiletter, kan bakterierne ophobe sig i urinvejene og i blæren, og det kan føre til alvorlige infektioner. Disse bakterier kan brede sig til nyrerne, eller til sædstrengen hos drenge. Desuden kan ens urinblære blive slap, så det gradvist bliver sværere og sværere at få tisset af.

Omvendt er det faktisk også usundt at tisse for ofte, for blæren er elastisk. Det vil sige, at hvis vi tisser for ofte, træner vi blæren i at indeholde en mindre mængde urin, så vi ikke kan holde os særlig længe. Man bør tisse cirka hver tredje til fjerde time, afhængig af, hvor meget du sveder og drikker.

Urinen bør være en lysgul farve, dog vil den typisk være lidt mørkere om morgenen. En nem måde at tjekke, om man er ordentligt hydreret, er at ens urin netop har en lys farve. Bliver den ved med at være mørk i løbet af dagen, får du for lidt væske indenbords.

Sådan opretholder du en sund fordøjelse 

Har du problemer med fordøjelsen, er der en række ting, du kan tjekke op på i forhold til dine egne vaner i forhold til kost og motion. For begge ting er faktisk vigtige!

  • Sørg først og fremmest for at få fibre nok. Kostfibre findes i fuldkornsprodukter som rugbrød, brune ris, og skallen på grøntsager og frugt
  • Få vand nok, allerhelst minimum to liter
  • Medicin kan have en negativ indflydelse på din fordøjelse, derfor bør du være ekstra opmærksom på dine toiletvaner, hvis du tager medicin
  • Dyrk nok motion. Det styrker tarmbevægelserne og fordøjelsen
  • Mælkeprodukter kan faktisk være skyld i dårlig fordøjelse, så hvis du har problemer, kan man prøve at skære alle mælkeprodukter ud i en periode og se, om det bliver bedre
  • Sørg for, at kroppen har nok enzymer at arbejde med. Dem får du bl.a. fra grøntsager og frugt, der ikke er kogt, stegt eller på nogen anden måde forarbejdede. Desuden skal du sørge for at tygge maden ordentligt, da der frigives masser af enzymer, når maden blandes med spyt.

Se også, hvor meget vand kan gøre for dig.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.