Sundhed
Tæller en gåtur som motion?

Du har sikkert hørt, at mange eksperter anbefaler, at du bør gå 10.000 skridt hver dag.

Du er måske også en af de mange, der har sat sig for at træne mere i det nye år, men det er ikke altid, at man orker at tage i træningscenteret.

En gåtur er lidt mere overskueligt, men tæller en god gåtur egentlig som motion?

løbesko tages på

Intensitet og variation i din træning

Løbeskoene står og stirrer hånligt på dig fra træningstasken, så du kunne også løbe en tur, hvis du havde energien til det.

Du kunne også tage i træningscenteret, men det er som om, lysten svigter. Det kender de fleste af os.

Nogle dage er motivationen til at træne bare minimal, og det er meget menneskeligt. 

En simpel gåtur kan de fleste dog overkomme, men spørgsmålet er, om det overhovedet er effektivt, hvis du gerne vil tabe dig eller bevare den gode form, du er kommet i.

Alt efter hvad dit mål med din træning er, så kræver resultater ofte en vis grad af konsistens.

Det er altså ikke den ene uge, hvor du ikke træner, eller den ene uge hvor du træner helt amok, der gør den store forskel for dine træningsresultater.

Dine vaner hver dag, hver uge og hver måned er tilsammen dem, der afgør hvordan din træning påvirker din krop, dit sind og din hverdag.

En gåtur på en halv eller en hel time er altså bedre end ingenting, så hvis du dropper gåturen, fordi den ikke er ”effektiv” nok, bør du måske tænke motion mere som bevægelse, end udelukkende som hård træning.

Motion til vægttab

Mange tror, det kun er rigtig hård og intens træning, der fører til vægttab. Det er dog ikke korrekt.

Den primære kilde til vægttab er, at forbrænde flere kalorier, end du indtager. For langt de flestes vedkommende er det altså først og fremmest kosten, der afgør om de taber sig i en periode.

Men god og næringsrig kost kan hjælpes gevaldigt på vej af daglig motion og bevægelse, der øger din forbrænding og har en række andre gavnlige egenskaber.

Sundhedsstyrelsen anbefaler eksempelvis en gåtur i hurtigt tempo i 30 minutter hverdag, hvilket ifølge deres forskning vil nedsætte din risiko for sygdomme såsom type 2 diabetes og hjertekar sygdomme.

Selvom de fleste unge er sunde og raske med kroppe, der fungerer med god energi i et upåklageligt tempo, er det stadigvæk en god idé at pleje den sunde krop med regelmæssig motion og bevægelse for at reducere risikoen for, at det senere bliver aktuelt med behandling for eventuelle livsstilsygdomme. 

Bliv klogere på Sundhedsstyrelsens anbefalinger og læs mere om motion i hverdagen HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.