Sundhed
Undgå træthed i løbet af dagen

Kender du det, at din energi daler sidst på eftermiddagen? Så er du ikke alene.

Rigtig mange tager en lur i løbet af dagen, fordi de føler sig trætte. Andre rækker ind over kagefadet for at udnytte den hurtige energi, som et skud sukker giver en træt krop.

Nogle er afhængige af deres daglige kaffe, der hjælper dem igennem dagen. Men hvordan kan du bedre undgå at blive træt midt på dagen?

økologi

Få energi nok igennem kosten

En af de vigtigste kilder til energi, er næring i din mad. Du bliver nødt til at være opmærksom på, at du giver din krop tilstrækkelig næring at arbejde med, hvis du vil have den til at holde dig kørende hele dagen.

Se din krop og dig selv som et team, der skal fungere sammen.

Hvis du ikke fodrer kroppen med nok mad, der også indeholder god næring, så giver den på et tidspunkt op, og du vil få helt vildt meget lyst til enten sukker, kaffe eller søvn.

Der er ikke noget galt med at tage en lur ind i mellem, hvis du har for meget om ørerne. Nogle studier viser, at en såkaldt powernap på 20-25 min kan øge den samlede effektivitet på en hel dag. 

Du skal altså ikke lægge dig i seng i flere timer, men et lille hvil sidst på eftermiddagen kan faktisk være med til at give dig mere energi, så du er frisk til resten af dagen og aftenen.

Det er forskelligt, hvad der virker bedst for den enkelte, når det kommer til kost. Der er mange gode råd derude, og det kan virke som en jungle at finde rundt i.

En tommelfinger regel, der gælder for de fleste, er at maden i løbet af en dag skal indeholde mættende proteiner fra kød, æg, mejeriprodukter eller bønner, samt gode fibre fra ris, groft brød og grønne grøntsager, men også vitaminer fra andre typer frugt og grønt.

Det er også vigtigt at huske fedt fra nødder, avocado, olie eller andre kilder i samme genre, hvis du vil holde dine celler friske og klar til dagens udfordringer.

Få søvn nok om aftenen

Du kan selvsagt ikke fungere optimalt om dagen, hvis du ikke får søvn nok om aftenen.

Det er fristerende at se et afsnit mere af din yndlingsserie eller tjekke de sociale medier, mens du hygger dig under dynen, men lyset fra de mange skærme kan gøre, at din nattesøvn er mere urolig, end hvis du slukkede tidligere.

Det er forskelligt, hvor meget søvn vi har brug for, men som regel fungerer unge ikke uden mellem 6-8 timers god søvn hver nat.

Har du problemer med at sove? Læs tips til lettere at falde i søvn lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.