Sundhed
Unge i risiko for at blive ramt af modermærkekræft

Kræft er et ord, vi har måttet forholde os til i stigende grad, gennem de sidste årtier. De forskellige kræftformer bliver mere og mere udbredt, og indtil videre har ungdommen ligget en smule uden for risikogruppen med færre tilfælde end blandt de lidt ældre.

Det ser dog desværre ud som om, at modermærkekræft begynder at ramme flere og flere unge mennesker. Tal fra Dansk Melanom Database viser nu, at omkring hver syvende af alle, der får modermærkekræft, er under 40 år.

De dårlige nyheder er, at unge er kommet i større risiko for at blive ramt af modermærkekræft. De gode nyheder er, at modermærkekræft er nemt at opdage, hvis man ved, hvad man skal kigge efter.

Husk at tjekke dig selv!

Der er en tendens til blandt unge i dag at være ubekymrede. Vi lever i et samfund, hvor der altid findes en løsning. Hvis vi får en stor rynke i panden, er det ikke svært at tage turen ned til plastikkirurgen, som giver dig et skud botox eller restylane, og transplantationer forlænger livet som aldrig før.

Det er nemt at tænke tanken, at ”det kommer ikke til at ske for mig”, men det holder jo desværre ikke helt. Det er enormt vigtigt, at du husker at tjekke dig selv.

Det skal du kigge efter:

  • Farven: Har modermærket flere forskellige farver, kan det være et tegn på sygdom.
  • Omridset: Modermærket skal gerne have en pæn, rund kant. Ellers kan det være et dårligt tegn.
  • Størrelsen: Hvis modermærket er over 6 mm i diameter, bør du holde ekstra godt øje med det.
  • Forandringer: Hvis modermærket ændrer farve, forandrer sig i størrelse (højde og bredde), eller bløder, bør du få det tjekket.
  • Nye modermærker: Der kan komme nye modermærker, indtil omkring 40-årsalderen, men hold alligevel øje med, om der skulle komme nye modermærker, der ser mistænkelige ud.
  • Tørre pletter: Når du alligevel tjekker dine modermærker, kan du med god samvittighed også tjekke, om der skulle være nogle tørre pletter, der minder om eksem på kroppen. Forsvinder disse pletter ikke, hvis du smører dem med creme, kan det være tegn på hudkræft.

Gode odds, hvis du holder øje

Selvom modermærkekræft ikke skal undervurderes, for det er en alvorlig sygdom, er der alligevel gode nyheder. Der er ca. 95 % helbredelseschance, hvis du opdager det i tide, så der er god grund til at tjekke dig selv. Det anbefales, at du tjekker hele kroppen systematisk hver halve til hele år. Hvis du har modermærker, der ser mistænksomme ud, bør du tjekke dig selv oftere.

Har du mange modermærker, bør du desuden være opmærksom på, at du ikke bliver forbrændt. I det hele taget bør du være forsigtig med solen, og bruge solcreme.

Læs også om sund træning med restitution.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.