At være ung
Behold dine venner for livet

Alle har brug for sociale relationer, da vi som mennesker ikke er skabt til at leve livet alene. Ensomhed er en af de farligste faktorer for din sundhed, da ensomhed faktisk ikke kun påvirker dit mentale helbred, men også kan påvirke din fysik.

Det er heller ikke nok kun at have tilfældige bekendte, da det ikke er alene er kontakten med andre mennesker, der er afgørende for din glæde i hverdagen og livet i det hele taget.

piger med hår som skæg

Hvad er et venskab?

Kvaliteten af kontakten med andre mennesker, er altafgørende. Venskaber er noget helt særligt, der adskiller sig fra mange andre former for sociale relationer.

Et venskab er et langvarigt, gensidigt og dybt følelsesmæssigt bånd til et andet menneske. Det kan være baseret på fælles interesser, en fælles humor og fælles bekendte, men ikke desto mindre er kodeordet her; fælles.

Du kan have mange bekendte, som du mødes med i byen, siger hej til på gaden og skriver med på sociale medier, men stadig føle dig lidt alene. Det er nemlig ofte kun en håndfuld venner, der er tætte nok på til egentlig at være ægte venskaber.

Det er dem, du kan ringe til, når du har haft en dårlig dag. Når du måske har skændtes med kæresten, er blevet fyret fra arbejdet eller har fået en dårlig karakter. Men det er også dem, der altid er med på at mødes over et godt grin, tale om ligegyldigt sladder og vende verdenssituationen.

Gamle venskaber er typisk stærke, fordi man kender hinanden så godt. Det er dejligt at møde nye mennesker, men når du mødes med dine gamle venner, behøver du ikke forklare noget. De kan se på dig, hvordan du har det. Og det er guld værd.

Sådan bevarer du dine venskaber

Er du så heldigt at have fundet din tætte gruppe af gode venner, så vil du naturligvis gerne beholde dem. De fleste unge lever i dag et hurtigt liv, hvor der er mange skift i både uddannelse, arbejde og bopæl.

Mange vil eksempelvis gerne prøve at bo i forskellige byer eller flytte til et andet land en periode. Det kan her være udfordrende at bevare alle de gamle, men tætte, venskaber, da man fysisk ikke befinder sig samme sted.

Det er lettere at ses, når man går i skole sammen og kan spise frokost i kanten, eller lige kan snuppe en kop kaffe eller en øl efter arbejde.

Flytter den ene længere væk, skal der arbejdes mere for venskabet. Det kan dog godt svare sig at investere tid og energi i et godt venskab, da gode venner som bekendt ikke hænger på træerne.

Tal med din ven eller veninde, uanset om det er dig eller dem, der skal flytte og bliv enige om, at i begge gerne vil gøre en indsats for venskabet.

Nogle har det godt med at aftale faste telefonsamtaler eller skypemøder, hvor andre bare gerne vil tale sammen, når det lige passer. I skal finde ud af hvad der virker for jer, men det vigtigste er, at i begge fortsat kontakter den anden.

Sociale medier kan være meget brugbare, når kontakten skal holdes ved lige. Sker der noget sjovt på arbejde eller i byen, så er dine gamle venner faktisk kun et par klik og et swip væk på telefonen. I gamle dage kunne venskaber måske nemmere glide ud i sandet, men i dag muliggør teknologien, at der ikke er nogle undskyldninger for, ikke at holde fast i sine gamle venner.

Hvis du ikke har en tæt gruppe venner, men i stedet føler  dig ensom, kan du læse gode råd lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.