At være ung
Bliv bedre til at spare op

De fleste unge vil gerne blive bedre til at spare op, da det giver en frihed i hverdagen at vide, at der ligger en opsparing og venter, hvis uforudsete udgifter dukker op.

Det er også lidt sjovere at tage på ferie eller købe en ny cykel, når bankkontoen ikke ligger og bløder derhjemme, mens du er ude og hygge dig.

Men hvordan bliver du egentlig bedre til at spare op?

sparegris penge puttes i

Få overblik med et budget

Det er ikke særlig spændende, men at lægge et budget kan være et godt udgangspunkt at starte med, hvis du gerne vil blive bedre til at spare op.

Definitionen af en opsparingen er jo, at du har flere penge, end dem du bruger, så du har lidt ekstra at lægge til side.

Derfor er du alt andet lige nødt til at vide, hvor mange indtægter og hvor mange udgifter du har hver måned.

Har du svært ved selv at få et overblik over din økonomi, kan du bede din lokale bankrådgiver om hjælp.

De fleste banker tilbyder en uforpligtende samtale, hvor en fagperson kan give dig et bedre kendskab til din egen økonomi, så du kan få lagt et fornuftigt budget.

Tips til at spare i hverdagen

Har du svært ved at undgå de impulskøb, der spiser det lille overskud, du har på kontoren hver måned, kan du vælge to strategier: tjen flere penge eller brug færre penge.

Det er ikke altid lige let at tjene flere penge, når man er studerende, så den bedste strategi for de fleste unge er, at blive bedre til at spare op af de penge, de har.

Du kan starte med at lave en liste over, hvad du virkelig sætter pris på af små luksusgoder. Er det vigtigt for dig, at din mad er økologisk? Kan du godt lide dyre cocktails i weekenden, eller er det biografturene, der trækker?

Vil du gerne blive bedre til at spare op, må du givetvis give afkald på nogle af goderne, men langt fra dem alle.

Finder du ud af, hvad der giver dig mest glæde, er det nemmere at skære lidt ned på de andre ting.

I stedet for at spise ude kan du eventuelt invitere dine bedste venner hjem til en hjemmelavet middag, hvor alle smider en 50ér i fællespuljen til indkøb.

Du kan også starte dine egne filmaftener hjemme i sofaen, hvor du sparer pengene på biografbilletten, men ikke går på kompromis med den gode stemning. 

Det er ofte små vaner, der tilsammen giver vores budget nogle røde streger, så jo bedre overblik du har over din egen økonomi og dine vaner i hverdagen, jo nemmere er det for dig at spare op.

Læs også om deleøkonomi, der er hot, men er det smart? Læs med HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.