At være ung
Deleøkonomi er hot, men er det smart?

Deleøkonomi er hot i øjeblikket. Unge mennesker elsker at kunne køre hjem fra byen med Uber, leje en billig ferielejlighed over AirBnB og spare mange af deres surt tjente penge.

Når man deler sin økonomi på den måde betyder det, at overskudsresurser i form af eksempelvis et bagsæde i en bil eller en lejlighed der står tom, bliver delt blandt private personer og ikke virksomheder. 

sparegris penge puttes i

Deleøkonomi kan koste dig dyrt!

Det virker let, billigt og meget fristende at benytte sig af de mange nye tiltag, der kendetegner deleøkonomien.

To erfarne advokater fra Advodan har dog netop udtalt, at der er faldgruber ved at udleje sin lejlighed via Airbnb, som sjældent belyses i medierne. 

Før du lejer din lejlighed ud til fremmede, bør du gøre dig nogle overvejelser for ikke at ende med en regning i sidste ende, som du ikke havde forudset.

Advokaterne fra Advodan advarer blandt andet om forsikringsrod med uforudsete lægeregninger og  problemer med skat som kan opstå, når du giver din husnøgle til fremmede eller sætter dig ind i en Uber-taxa. 

Er du hoppet i en Uber-taxa hjem fra byen, men er så uheldig at ende i et biluheld, er det ikke sikkert, at din forsikring  dækker udgifterne forbundet med uheldet. 

Hvad der er sparet, er dermed ikke altid tjent.

Forholdsregler du selv kan tage

Er uheldet ude, anbefales det at få alle relevante oplysninger fra chaufføren, også selvom det umiddelbart ikke ser ud til, at der skete noget. Du kan være uheldig at have påført dig selv eller billisten skader, som ikke er synlige for det blotte øje.

Skal du gøre dig håb om, at din forsikring alligevel vil dække uheldet, skal du altså selv sørge for, at få alle relevante oplysninger om uheldet, bilen og billisten. Du skal også selv huske at gå til egen læge indenfor 72 timer efter uheldet. Det er dig, der står med bevisburden, hvis uheldet er ude.

Der er dermed et vist ansvar forbundet med at anvende deleøkonomiske løsninger, som mange måske ikke er klar over. 

Dette gælder ikke kun i trafikken, men også hvis du udlejer din lejlighed. Det kan virke som en hurtig måde at tjene lidt ekstra til ferien på, hvis din lejlighed alligevel står tom en uges tid.

Men giver du dine husnøgler  til fremmede skal du huske, at alle lejeindtægter for det første er skattepligtige. Det er ikke sjovt at ende med et skattesmæk, så er ferien knap så billig som beregnet.

For det andet, skal du altid selv oplyse dit forsikringsselskab om, at du har udlejet din bolig. Det er nemlig igen dig, der står med bevisbyrden, hvis uheldet er ude og der sker tyveri eller andet med din lejlighed, mens du ikke selv er der.

Deleøkonomi er altså hot, men om det er smart,  afhænger af hvor godt du  tænker dig om.

Læs flere gode råd til studerende og deres økonomi lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.