At være ung
Brug din skærm korrekt

De fleste af os har en smartphone, der er nærmest permanent limet fast til vore hånd, når vi bevæger os rundt i hverdagen.

Er det ikke vores smartphone, som vi kigger på, så er det sandsynligvis skærmen fra vores computer eller tv, der optager vores opmærksomhed.

Men hvordan bruger du egentlig din smartphone korrekt, så du undgår skader i ryg og nakke?

pige ved ipad

Smartphones og Ipads kan give skader

”Dine øjne bliver firkantede, hvis du ser for meget fjernsyn”, fik du måske at vide som barn.

De fleste forældre prøver også i dag at minde børn og unge om, at det ikke er sundt med for mange timer om dagen, hvor øjnene er klistret til en skærm.

Det er dog en utopi at tro, at skærme ikke er kommet for at blive, så vi må i stedet tilpasse os brugen af dem.

Rigtig mange går nemlig rundt og ved ikke, de er i fare for at få varige skader på ryg og nakke, hvis de fortsætter med at bruge deres smartphone, som de gør nu.

Det er jo nemt ikke at tænke over, hvor længe vi har siddet med mobilen, når vi er på farten og lige skal læse en artikel, se en sjov video eller svare på vennernes beskeder.

De talrige timer foran en skærm hver dag stiller store krav til de mange, små muskler i din nakke, din ryg og dine skuldre. De skal hele tiden opretholde en stilling, hvor du kan se ned i den lysende skærm.

Gode råd fra fysioterapeuter 

Det bedste du kan gøre, hvis du vil forebygge muskelskader i ryg og nakke, er at skifte stilling ofte, samt at holde pause fra skærmen i bare et par minutter af gangen.

Dine muskler kan få smertefulde spændinger, hvis de er fikseret i den samme stilling i mange timer hver dag, hvilket ofte er tilfældet ved computerskærme og mobiler.

Danske fysioterapeuter og kiropraktorer råder derfor alle, der har en smartphone, til at bevæge sig lidt mere, når de bruger skærmen i hverdagen.

Du kan evt. minde dig selv om, at kigge lidt ud af vinduet, ryste hovedet, rotere skuldrene og lige ændre vinklen på din skærm, så musklerne får en anden position.

Har du allerede fået en skade, der ikke går væk efter et par dage med skulder eller rygøvelser, så er det en god idé at kontakte din læge.

Du skal muligvis forbi en dygtig fysioterapeut, der kan give dig nogle øvelser, som du kan lave derhjemme for at aflaste de muskler, der har været på overarbejde.

Hvordan restituerer dine muskler bedst efter træning? Læs mere HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.