At være ung
Dato mad: kan du spise det?

Du vil gerne spare på dit madbudget og udnytte alle dine rester. Det giver både mening for din egen konto, hvor du har flere penge til sjov og spas, men også for miljøet.

Problemet kan opstå, når du hiver diverse lækkerier ud fra køleskabet, som du naturligvis har gemt. Du åbner låget, dufter til mælken og kigger længe på peberfrugten.

For hvor længe kan forskellige madvarer egentlig holde sig? Og hvad betyder ’mindst holdbar til’ mærkningen?

grøntsager købes

Forskellen på sidste salgsdato og mindst holdbar til

Det er sjovere at bruge sine penge på byture, nyt tøj og den nyeste mobil, end det er at købe mad, der ryger direkte i skraldespanden.

Derfor giver det mening for unge at kende reglerne for, hvornår mad er for gammelt. Ellers svarer det faktisk til, at du har købt noget, som du bare smider ud.

Danske butikker bruger som regel to forskellige mærkninger, når de skriver dato på fødevarer.

Sidste anvendelsesdato henviser til den dato, hvor du senest bør spise en madvare. Efter den dato er det altså en rigtig god idé at smide yoghurten i skraldespanden.

For at undgå at smide unødvendigt meget ud, kan du gøre dig for vane lige at kigge dit køleskab igennem et par gange om ugen og spise de ting, der snart udløber.

Mindst holdbar til betyder omvendt, at den pågældende smørreost kan holde sig til mindst den dato. Åbner du den dagen før, eller på den dag, og den dufter friskt, så kan du altså roligt spise den både på dagen og sikkert også dagen efter.

Du vil naturligvis ikke risikere at blive syg, men i dagens Danmark smides der alt for meget mad ud, der sagtens kunne være blevet spist.

Det handler om at stole på dine sanser og ikke bare smide mad ud, fordi en bestemt dato er overskredet.

Forlæng holdbarheden på din mad 

Hvis du vil øge holdbarheden på din mad, skal den opbevares rigtigt.

Dit køleskab bør være mellem 3 og 5 grader, men langt de fleste køleskabe er i dag indstillet automatisk til 5 grader, hvilket er ganske fint.

Oplever du at dit køleskab pludseligt bliver varmere, eller at din mad ikke føles kold, bør du straks kontakte en reparatør, da det kan påvirke holdbarheden på din mad.

De fleste grøntsager har bedst af at blive opbevaret køligt, hvor de fleste kornprodukterne gerne vil være ved stuetemperatur.

Er du usikker på, hvordan du skal opbevare bestemte produkter, plejer der at stå instruktioner på selve indpakningen ved siden af næringsfordelingen.

Hvor længe kan kød holde sig i fryseren? Læs med HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.