At være ung
De 5 faser af SRP-perioden

December måned er ikke blot en tid fuld af nisser, pebernødder og juleglæde. Hvis du har været eller er 3.g’er i gymnasiet, ved du, at december måned i det sidste gymnasieår snarere forbindes med smerte, frustration og skriveblokering. Som 3.g’er er du nemlig i øjeblikket ved at afslutte en afgørende periode i dit liv: Skrivedagene for dit Studieretningsprojekt - bedre kendt som din SRP.

I hele 2 uger sidder du indespærret foran et Word-dokument, der til at starte med er blankere end den sne, du ville ønske faldt til jul - blot for at din opgave, dagen før afleveringen, sandsynligvis er alt, alt for lang. Måske endda længere end din ønskeliste til jul.

I løbet af den tid, du skriver den angstprovokerende SRP, vil du opleve, at du går gennem 5 karakteristiske faser, der til forveksling minder om sorgens faser. Uanset om du har haft en fornuftig tilgang til din opgaveskrivning eller ej, vil du før eller siden opleve nedenstående faser i større eller mindre grad.

Fornægtelse og isolation

Du vil bruge den første tid af din skriveperiode med at fornægte vigtigheden af den opgave, du er i gang med.

Du vil måske også overbevise dig selv om, at den egentlig slet tager så lang tid: “Selvfølgelig har jeg tid til at bruge den første dag på Facebook, jeg har jo hele 2 uger…” siger du til dig selv, mens du prøver at ignorere den lille stemme i dit hoved (som unægteligt lyder som din lærers), der siger, at du burde gå i gang.

Alligevel tør du ikke fuldstændig blæse på din opgave og feste dine dage væk med vennerne, så du isolerer dig størstedelen af tiden på dit værelse med din computer.

Forhandling

Der er masser af undskyldninger og forhandlinger at hente, når du ikke rigtig har lyst til at skrive opgave.

Disse kan lyde noget i retningen af:

“Hvis nu jeg skriver hele dagen i dag, så må jeg gerne tage til fest i aften. Godt nok bliver min skrivedag dagen efter snarere en tømmermændsdag, men det går jo nok...ikke?”

Eller:

“Hvis jeg skriver på min analyse i en halv time, så må jeg godt se et afsnit af Orange Is the New Black. Eller 4. Det var trods alt en ret lang analyse.”

SRP-tiden er fuld af overspringshandlinger. Faktisk er den eneste handling, du ikke vil springe over i den her tid, ironisk nok overspringshandlingerne.

Pige ser glad ud imens hun skriver SRP...men indeni er hun det nok ikke.

Depression

Dine venner sender dig snapchats om, at de er færdige med deres SRP… en uge før tid. Tilbage sidder du med en opgave, der ikke engang er i nærheden af færdig. Her begynder depressions-fasen muligvis at melde sig. That’s what friends are for.

Vrede

Hvorfor skal du overhovedet lave den her dumme opgave? Hvorfor skal den tælle for to karakterer? Hvorfor har du fået sådan en dårlig problemformulering? Raseriet over verdens uretfærdighed og dit dårlige valg af emne melder sig, i takt med at du får en skriveblokering. Denne fase kan også opstå, når du endelig er blevet færdig med din opgave… blot for at finde ud af, at den er ca. 5000 ord for lang.

Accept

Til sidst går det op for dig, at uanset hvor mange overspringshandlinger og hadebreve til lærerne, du laver, vil der ikke være andre til at skrive din opgave end dig. Det er dig, der har ansvaret for at skrive en god opgave, som du stolt kan sende ind, inden du udmattet tager på juleferie. Derfor vil du i sidste ende acceptere, at du er nødt til at skrive den her opgave, og at den skal laves færdig - om det så bliver det sidste du gør.

Ironisk nok kan denne accept af din skæbne faktisk blive en af de sidste ting du gør. De fleste accepterer nemlig desværre først denne skæbne én af de sidste dage i SRP-skriveperioden… Hvilket oftest betyder at nogle laver en all-nighter og skriver diskussionen natten før deadline for aflevering.

Til gengæld kan du, efter at have afleveret dit hårde arbejde, trøste dig med, at du om et halvt år får en flot hue på. Og så skal du heller aldrig skrive en SRP igen - hurra!

… Men til gengæld, hvis du vælger at læse videre på universitetet, skal du skrive opgaver der er dobbelt så lange - eller mere. God fornøjelse!

 
Selv skolens største stræber kan lave en mindre god opgave engang imellem. Forhåbentlig gælder det ikke din SRP. Men skulle uheldet alligevel være ude, kan du læse denne guide om at komme dig over en dårlig karakter.



Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.