At være ung
Er dit nytårsforsæt gået i vasken?

Første måned i det nye år er snart slut. Måske har du lavet et nytårsforsæt – og måske har du allerede brudt det…

Vi ønsker alle sammen, at det nye år bliver bedre end det forrige. Selv hvis 2015 har været et godt år, er der altid lige et par mål, der endnu ikke er blevet opfyldt, og måske et par dårlige vaner, der trænger til at blive brudt.  

Fitness i fællesskabSelvom vi ved, at fitnesscenteret er propfyldt i januar, men halvtomt igen i februar, bliver vi alligevel fristede til at melde os ind. Selvom vi ved, at statistikken for at nytårsforsæt bliver holdt, ikke ligefrem er skyhøj, lover vi os selv, at dette år bliver anderledes.

Vi lover os et nyt år med flere løbeture, mindre stress, ingen rygning eller måske at det er slut med søde sager. Men ikke uventet er forsættet slut i samme øjeblik, man skal til familiefødselsdag, eller der er kage på arbejdet eller i skolen.

Hvis dit nytårsforsæt falder igennem, så er du måske skuffet over dig selv – så blev det alligevel ikke det år, du havde regnet med. Men det er ikke for sent til et modificeret nytårsforsæt (du kan altid kalde det et Februarforsæt, du kan trods alt forny dig selv uanset tiden på året). Og måske er det i virkeligheden ikke dig, der er noget i vejen med – måske er det dit nytårsforsæt?

Vælg et konkret nytårsforsæt

Hvis du vil være seriøs om at ændre noget ved dig selv, duer det ikke f. eks. at sige: ”I det nye år skal jeg løbe mere.” Selvom intentionerne er gode, kommer du næppe til at løbe langt med et forsæt, der er for abstrakt. Derfor kan du med fordel lave dit forsæt til f. eks. at være: ”Jeg skal løbe to gange om ugen”.

Det er heller ikke en dårlig ide, hvis muligt, at lave det enig mere konkret. Du kan f. eks. beslutte dig for, hvilke dage, du vil løbe på. Og du kan også beslutte dig for, hvor mange kilometer du skal løbe pr. tur eller hvor lange, dine ture skal være. Det gør det nemmere for dig at komme ud og løbe – og sværere for dig at løbe fra dine nytårsforsæt.

Det samme gælder naturligvis for alle mulige andre typer nytårsforsæt: Konkretisér dit mål.
 

Join forces

Det er sjovere at være to eller flere om at komme igennem den hårde januar måned og de forsæt, I har sat for jer selv. Hvis du f. eks. har besluttet dig for ikke at spise slik i den første måned i det nye år, kan du indgå en aftale med en veninde om, at I begge skal holde dette forsæt. Eller hvis dit forsæt går ud på at starte i fitness, kan I træne sammen på maskinerne eller gå til holdtræning sammen. Det er altid sværere at bakke ud fra din aftale om at træne på en kold søndag, hvor du mest har lyst til at blive under dynen og drikke kakao, hvis du har en kammerat, der allerede venter på dig nede i træningscenteret.

Evt. kan I jo aftale en form for ”præmie” sammen for jeres udholdenhed – f. eks. at hvis I løber x antal gange i januar, kan I tage i biografen sammen i slutningen af måneden. Bare sørg for at jeres belønning ikke går imod jeres mål – f. eks. hvis I prøver at tabe jer, skal I ikke belønne jer selv med at smovse fire Mars-barer i biografen.

 

Vær realistisk

Sidst men ikke mindst skal du huske at vælge et realistisk mål. Du lærer nok ikke spansk på en måned, uanset hvor meget du øver med din Duolingo-app, og du kan nok heller ikke løbe hver dag, hvis du er vant til at løbe én gang om måneden.

Så vær realistisk omkring din målsætning og husk også, at det er ok at falde i engang imellem. Hvis du kommer til at spise kage den ene dag, selvom dit mål er at holde dig fra slik, så må du bare prøve ikke at falde i igen (og evt. løbe en lille tur). Hellere det end at opgive dit mål totalt og spise din egen vægt i kage resten af måneden. 

Held og lykke! 

 

 

 

 

 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.