At være ung
Nytårsaften er et brag af en fuser

Det er atter blevet d. 31. december og tid til et brag af en fest. Et nyt år står for døren - men efter min mening er alt nu ved det gamle.

Trods de ekstra julekilo, klemmer vi os ned i vores fineste festtøj, der som regel involverer en voldsom mængde pailletter. Vi sørger for at der er kransekage på bordet og champagne i vore glas. Og selvfølgelig skal hele vores aften være fuld af serpentiner, konfetti, nytårshatte og en kæmpe stabel af forventninger - der er klar til at vælte inden klokken slår tolv.

Du kender det sikkert: Hvert år er vi sikre på, at nu er det året. ”I det nye år vil jeg træne hver dag”; ”i det nye år vil jeg stoppe med at ryge”; ”i det nye år vil jeg stoppe med at spise så meget chokolade”. Hvert år lover mange af os, at i år skal vi nok få vores mål opfyldt. Men som regel er det eneste, vi får, en lang næse.  Same procedure as last year, same procedure as every year.

Og det er ikke kun vores nytårsforsæt, der har det med at efterlade folk med en følelse, der er fladere end din øl. Også nytårsaften, der bliver opreklameret til at være årets fest og en episk aften, ender ofte med at blive en hyggelig, men dog ret så ordinær aften med vennerne – dog med lidt ekstra konfetti. Selvom nytår naturligvis kan blive en sjov aften, kan det også ofte føles nogenlunde ligeså skuffende som champagne uden bobler og lydløse knaldperler.

NytårsglasSelvom der måske er lagt op til en ganske hyggelig og sjov nytårsfest med vennerne, lægger alle urimeligt høje forventninger til aftenen, et temmelig stort pres på festen. Og det er meget at forvente af en fest, der som regel er blevet arrangeret i sidste øjeblik.

Presset for at få den perfekte aften gør, at alene at skulle trykke ”deltager” til invitationen på Facebook kan føles som et nærmest epokegørende valg. Yderligere er det umuligt at vide, hvordan gæstelisten overhovedet vil se ud i sidste ende, da alle søger ”den bedste fest” og derfor ikke tør sige ja til noget før i sidste øjeblik.

Nytårsaften er derfor i stor fare for at blive en fuser, selvom der sandelig er knald på – både med feststemning og i forhold til mængderne af alkohol.

Men selvfølgelig kan nytår, trods alt dette, være en fantastisk aften. Det eneste, det kræver, er at man har styr på sine forventninger. For ligesom alle andre aftener ude, vil der være både gode og dårlige øjeblikke. Der vil være sjove øjeblikke, hvor du skåler med dine venner og spiser god mad. Men der vil måske også være nogle øjeblikke, hvor du skal høre en bekendts knap-så-spændende anekdoter, som giver dig lyst til at blæse en rysle i hovedet på vedkommende for at få dem til at stoppe. På den måde er nytår altså ikke knald eller fald. Det er snarere en vekslen mellem følelsen af at se på smukt fyrværkeri med dine kære - og følelsen af at stå i den mørke, kolde vinternat, mens du venter på at himlen atter bliver oplyst af nyt fyrværkeri.

Så pop din champagne, tænd dine stjernekastere og nyd en god aften med dine venner eller familie. Men spar på krudtet, når det kommer til forventningerne – så skal du nok gå ind i det nye år med et brag.

Godt nytår, Gud bevare Danmark og god fornøjelse med dine tømmermænd i morgen.  

Læs også: Der er ingen fest i fitnesscenteret   

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.