Sundhed
Skal du vælge et nytårsfortsæt...

...så sæt dig for at få mere balance i din hverdag. Samfundet kører hurtigere i dag, end nogensinde før, flere og flere bliver sygemeldt med stress, vi lever et liv i overhalingsbanen. Men hvordan kan vi nå at sætte pris på alle de dejlige ting, der sker i livet, hvis det eneste, der betyder noget, er mængden af ting, vi når?

Pige sidder og er ked af det

Stress og konsekvenser

I dag forventer vi mere af os selv end nogensinde før. Jo mere man kan nå, jo bedre, men netop den indstilling kan faktisk gå hen og få meget alvorlige konsekvenser. Mellem 60 og 70% af alle unge føler sig ofte eller af og til stressede, et tal der burde være meget lavere!

Længerevarende stress kan svække immunsystemet, så vi lettere bliver syge, og ydermere bringer stress en masse negative bivirkninger med sig, bl.a. træthed, irritabilitet, tristhed, dårlig selvtillid og koncentrationsbesvær. Du bliver altså ikke et bedre menneske af at nå dobbelt så meget som andre mennesker, nærmere det modsatte sker.

Læs mere om, hvad stress er her.

Lav en investering i nuet

Livet leves i dag gennem Facebook, Instagram og diverse andre medier. Og gud hjælpe os, hvis vi ikke fører en kalender, for virkeligheden for mange er, at de må planlægge et halvt år ud i fremtiden, for at få tid til at besøge familien, de ikke har set i evigheder. Du giver både dig selv en mulighed for at være til stede i nuet og gør en investering i dit helbred ved at skrue ned for mængden af aktiviteter og forpligtelser.

Sæt forventningerne ned til dig selv

Der bliver stillet enormt mange krav til os i dag, i nogle tilfælde helt urealistiske krav. For hvor mange af os kan egentlig i længden holde til at leve det perfekte liv i alle henseender?

Ugebladenes forsider er oversvømmet af overskrifter om, hvordan vi bliver perfekte kærester, når vores idealvægt, etc. Vi higer efter at være perfekte, men sandheden er, at det tager mere end døgnets 24 timer at være perfekt. Ugebladenes uspolerede glansbillede ikke findes, og vi har alle sammen brug for pauser. Selv de powerkvinder og –mænd, vi læser om i bladene har brug for et afbræk indimellem. 

Prøv at sætte forventningerne til dig selv ned, og oplev, at presset falder. Det er ikke et nederlag at have brug for at ligge på sofaen en hel dag og se serier, for både sind og krop har til tider brug for at koble af.

Gode råd til at nedsætte hastigheden i dit livPige nyder friheden i en skov

Sig fra!: Hvis du har for meget om ørene, så sig fra over for flere opgaver, aftaler, etc. Hele din omgangskreds kommer til at opleve et mere positivt, glad menneske, hvis du giver dig selv ro til at stresse af og siger fra engang imellem. Det er ikke en synd af sige ’nej tak’ til en fest hos en ven, hvis det betyder, at du får et pusterum og en bedre balance i dit travle program.

Sæt tid af i kalenderen til DIG: Har du svært ved at få tiden til at slå til? Så lav aftaler med dig selv i kalenderen. Det er tid, som er 100% til dig selv, og hvor du helt selv kan vælge, hvad du gerne vil lave. Det vigtige er, at det er noget, der hjælper dig med at slappe af. Det kan være at læse i en god bog, lægge en flot neglelak, gå en tur uden telefonen... Du bestemmer!

Drop overspringshandlinger og tag tydelige pauser: Bruger du en hel dag på at læse lektier, fordi du laver 100 overspringshandlinger, kan det føles som om lektierne er uendelige, og at du aldrig har fri. Prøv at lave tydelige arbejdsintervaller og ligeledes tydelige pauser. Hvis du tager en pause, fordi den er afsat af dig selv, vil du nyde den mere, og få mere overskud til lektierne.

Slet din Facebook-app på mobilen: Fanger du også dig selv i at tjekke Facebook hvert 5. minut på telefonen? Her er en hemmelighed: Dine venner dør ikke af, at du ikke ”liker” deres nye profilbillede lige med det samme. Prøv at slette Facebook på din telefon og nøjes med at tjekke det på computeren. Det er en tidsrøver, der forhindrer dig i vigtigere ting, og du risikerer at få digital stress.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.