Af Anna
Rigtig mange danske unge har det svært i hverdagen, men har problemer med at sætte ord på, præcis hvordan de har det svært, og så kan det være problematisk at få hjælp.
Unges problemer kan naturligvis være ligeså forskelligartede som børn eller voksnes problemer, men rigtig mange problemer som unge kæmper med, skyldes enten manglende selvtillid eller lavt selvværd.
Mangler du selvtillid, er der gode råd at hente, hvor du langsomt, men sikkert, kan få det bedre med dig selv. Du kan tale med veninder og familie eller måske en coach med speciale i selvtillid. Har du derimod et lavt selvværd, bør hjælpen gå dybere til værks.
Men hvad er forskellen egentlig, og hvordan kender du selv forskel på, hvordan du navigerer i de to termer?
Selvtillid handler om det ydre
Du smiler måske lidt ekstra til din nabo, føler dig godt tilpas i din krop og ringer glad til din mor, der roser din nyeste eksamenskarakter. Det handler om selvtillid, og du har den!
I grove træk kan selvtillid reduceres til at handle om livets ydre aspekter. Det skal ikke kun forstås som udseende, men nærmere hvilken værdi du som menneske tillægger de 'ydre' kvaliteter.
Lidt mere uddybet kan man sige, at selvtillid typisk forbindes med de kvaliteter, som man roses af andre for. Det kan eksempelvis være hvad du har præsteret på arbejdet, hvordan du ser ud, eller hvordan du har hjulpet dem med at flytte.
Det handler om kvaliteter, hvor du bliver glad for ros fra andre, men hvor din hverdag ikke er afhængig af den.
Det kan eksempelvis være, at du går ud af døren, og føler dig ekstra lækker den dag. Din selvtillid kan altså typisk påvirkes af andre mennesker, ligesom du også selv kan give dine veninder et ekstra boost selvtillid ved at rose deres outfit. Manglende selvtillid kan påvirke unge dybt, men det er særligt i kombination med lavt selvværd, at problemerne bliver alvorlige.
Selvværd handler om det indre
Selvværd går et lag dybere, men kan være forbundet med de samme scenarier som ovenstående. Her er forskellen bare, at de varme ord eller den rare fornemmelse af en god hårdag ikke bare føles som et ekstra lag glasur på dagen, men derimod afgør hele dit humør.
Du går ud af døren og føler dig forkert. Du føler, at du ikke er ligeså meget værd som andre mennesker, hvilket er en helt grundlæggende følelse, som andre menneskers rosende ord sjældent har den store effekt på.
Følelsen af lavt selvværd kan være altødelæggende for et menneske, fordi det påvirker alle daglige aktiviteter. Hvis du har så lave tanker om dit eget værd som menneske, kan livet føles håbløst. Oplever du en øget modløshed, trished eller manglende glæde ved hverdagen, bør du søge hjælp straks.
Du kan få hjælp til både lavt selvværd og manglende selvtillid, hvis du kontakter en psykolog, en studievejleder, en frivillig forening for unge i dit nærområde eller taler med dine nærmeste.
Mange unge har det svært, fordi de føler sig ensomme. Du kan læse mere om ensomhed, samt hvor du søger hjælp, hvis du føler dig ensom lige HER