At være ung
Har du studiestress?

Det kan nogle gange godt virke som om, alle andre har læst mere end dig.

Når du træder ind i klasselokalet eller forelæsningssalen, og ser din underviser tone sig op foran tavlen, kan du tilmed også få et sug i maven.

lektier pige studerer

Alle studerende er nervøse

Bare han eller hun ikke peger på dig, og stiller dig et spørgsmål.

Hvad sker der, hvis du svarer forkert? Du kan mærke dine håndflader blive helt svedige ved tanken. Måske rødmer dine kinder endda lettere varmt. Du føler, at alle kan se på dig, at du ikke er bekendt med undervisningsmaterialet, der bliver undervist i på tavlen.

Du får mest af alt lyst til at tage dine ting, kyle dem ned i din taske og løbe ud af lokalet. Du kan jo umuligt gå til eksamen i det her fag, når du ikke engang kan klare dig igennem en sølle forelæsning! Ikke sandt?

Det mest skræmmende i sådan en situation er, at du føler dig helt alene. Det er ikke svært at føle sig som den dummeste i hele lokalet, når man starter på et nyt studie. Det er faktisk helt normalt.

Vis din egen sårbarhed og søg hjælp hos andre

De fleste af os går rundt med en facade, der viser, at vi har styr på det hele. Det er menneskeligt at ville fremstille sig selv bedst muligt, men det kan også gøre, at vi (mere eller ende ufrivilligt) har svært ved at søge hjælp, når vi føler os på bar bund.

Der er ingen, der er supermænd eller superkvinder 24/7. Når vi starter på at lære noget nyt, er det normalt at føle, at det hele sejler

Det sjove er, at det ikke kræver meget mere end én person, der tør sige høj: ”ved i hvad? Jeg synes egentlig, det her er lidt svært at forstå”.

Nærmest øjeblikkeligt efter er der stor sandsynlighed for, at mange andre vil nikke anerkendende. Du vil måske næsten kunne mærke et lettende suk brede sig over salen, da flere andre end dig, har tænkt det samme.

Hvis man kan grine af sig selv og hele situationen, bliver livet lidt nemmere. Det tager også lidt af alvoren fra, hvis man kan vide, at verden ikke går under, fordi man ikke forstår det hele med det samme.

Det bedste du kan gøre som ny studerende er, at søge hjælp og viden hos dine medstuderende, der med garanti også har haft det ligesom dig, dengang de startede.

Studiestress er helt normalt i starten, men det behøver ikke vare i længden!

Læs hvordan du undgår eksamensangst lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.