At være ung
Ejer du rettighederne til alt det, du uploader til Facebook?

Hvem ejer dine billeder – dig eller Facebook?

Jeg er engang blevet bildt ind, at jeg ikke ejer mine egne billeder, fordi jeg har uploadet dem til Facebook. Dette er forkert. Jeg ejer dem stadigt selv, men ved at uploade dem, har jeg samtidigt givet Facebook ret til at bruge og videregive dem uden at spørge mig om lov først.

Uden at du nok selv er klar over det, så tildeler du altså Facebook rettigheder til dit private liv, når du opretter en profil. Dette er ikke lige noget, jeg havde overvejet, da jeg først oprettede min profil tilbage i 2008 – dengang var det bare sjov og spas. Et forum hvor jeg og mine venner kunne dele billeder.

Det er vigtigt, at du tænker over, hvad du uploader! Det er måske meget sjovt i øjeblikket at uploade en bikini-bridge selfie fra ferien på Hawaii, men overvej lige at du bagefter ikke ejer billedet 100% selv mere. Personligt finder jeg den tanke meget foruroligende.

Kan man slette billeder permanent fra Facebook?

kollega hjælp ved computerDu kan selvfølgelig slette billederne igen. Facebook har kun ret til at bruge dem så længe, de ligger på det sociale medie. Det kan dog vise sig svært at fjerne billederne helt igen. Skulle nogle af dine venner have delt dit billede eller album? Ja, så slettes disse ikke, når du sletter billedet på din profil.

Derudover så kan du risikerer, at der går op til 30 dage fra, at du trykker ’slet billede’ på Facebook, til at billedet reelt set er fjernet fra deres servers. For et par år siden kunne det dog tage Facebook op til 3 år at fjerne billederne helt – så her må man dog lade dem, at de har gjort en forbedring.

Inden du uploader et billede til Facebook, så overvej følgende: 

1. Ville du have noget imod at hele verden så dette billede? 

2. Har du drukket for meget alkohol til at tage den rette beslutning vedr. spørgsmål 1?

Jeg er naturligvis godt klar over at Facebook, i modsætning til Twitter, har en del privatindstillinger, som forhindrer ’hele verden’ i at se dine opdateringer. Man skal være ’venner’ med en person for at kunne se dennes billeder med mindre, at privatindstillingerne er sat til ’venners venner’ eller ’offentlig’.

Hav nu blot in mente, at Facebook reelt set kan gøre, hvad de vil med dine billeder, videoer og den tekst du uploader – Just in case! 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.