At være ung
Hvem skal jeg stemme på?

Som førstegangsvælger eller som vælger generelt, kan det være en udfordring at finde ud af, hvilket parti eller hvilken politiker, som man ønsker at stemme på. Men her er løsningen for dig.

Kandidattest

Både på dr.dk og tv2.dk har du mulighed for at tage en politiker kandidattest. De to tests finder du her:

TV2.dk kandidattest

DR.dk kandidattest

I de to tests får du spørgsmål om, hvad der betyder meget for dig såsom: Økonomi, familie, uddannelse og meget mere.

De to tests er enkle for dig og tager ikke lang tid at gennemføre. Det geniale er, at du på denne måde let kan få et svar på, hvilket parti eller hvilken politiker, som du er mest enig med.

kandidattestOg det er en vigtig pointe. Mest enig viser, at du ikke er 100% enig med et parti eller en politiker. Det er helt normalt, for selvom der hersker en høj grad af team og partidisciplin, hvor alle politikere fra samme parti mener det samme, når der skal stemmes i Folketinget, så vil der af menneskelige og helt naturlige årsager være forskelle blandt politikerne internt i de enkelte partier.

Du kan med fordel tage samme test flere gange for at gennemskue, hvad dine valg af præferencer har givet af resultat i den sidste ende.

Når du så har fået resultatet, så kan du i resten af valgkampen lettere følge dette parti eller den umiddelbart bedste politiker for dig, for at få bekræftet eller afkræftet, om testen taler sandt i forhold til dine meninger. Med andre ord, skal testen tages med et gran salt, og derfor ikke nødvendigvis udgøre hele fundamentet for dit endelige valg på selve valgdagen.

Men det ændrer ikke på. De to tests er gode for dig, uanset om du er afklaret eller ikke er afklaret i forhold til, hvad du vil stemme.

Stem på en lokal politiker

Tager du kandidattesten og finder ud af hvilken politiker, der vil tale for din stemme, så kan du tjekke, om denne politiker bor i dit område eller ej. Det er sådan at en del politikere bor i nærheden af deres arbejdsplads, som er Folketinget i København. Der er delte meninger, om det er godt for dit lokalområde eller ej, men møder du op til et valgmøde, hvor din foretrukne kandidat opstiller, så har du lejlighed til at høre og spørge ind til denne politikers tanker for dit lokalområde.

Det er selvfølgelig vigtigt at frasortere alt det, man kalder for valgflæsk. Det handler derfor i høj grad om din tillid til et parti eller en politiker, når du går i stemmeboksen eller brevstemmer

Se også denne video af Sara bro om, hvorfor det er så vigtigt, at du stemmer.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.