At være ung
Hvorfor fejrer vi Pride?

I sidste weekend var det Aarhus tur, og om ganske få uger bliver Københavns gader fyldt med konfetti, glade mennesker og øredøvende højt musik.

Det er tid til den årlige Pride parade, hvor vi fejrer mangfoldighed, kærlighed, tolerance og sådan cirka alt med glimmer på

Men hvorfor holder vi egentlig Pride i Danmark? Og er det overhovedet nødvendigt? valentinesdag blomster

Historien om Pride

I dag afholdes Pride i mange lande verden over, hvilket i nogle lande betyder festligheder og i andre lande betyder demonstrationer, fængslinger og optøjer i gaderne.

Den første Pride parade løb af stablen i New York city i 1969, hvor det ikke var uden omkostninger for de involverede, der brugte mange år på at få arrangement op at køre.

I året efter, 1970, fulgte både San Fransico og Los Angeles trop med at arrangere deres egne optog, der ville fejre forskelligheden og mangfoldigheden i både seksuel orientering og kønsidentitet.

Det var langt fra nemt at få tilladelse fra byens myndigheder dengang, så faktisk blev mange optog hemmeligholdt indtil sidste øjeblik, hvor de medvirkende registrerede dem selv og deres forening under dæknavne.

I starten af Prides historie handlede optogene ikke om fest og farver, men var af mere aktivistisk karakter, hvor fokus var på politiske rettigheder til minoriteter i USA.

I dag er Pride muligvis en stor festdag i de fleste vestlige lande, hvor der drikkes farverige drinks af glade mennesker, der måske er klædt ud i sjove kostumer, og luften er fyldt med musik og glimmer, men det er ikke tilfældet i alle lande.

Diskrimination og kærlighed verden over

Kærlighed er simpelt og komplekst på én og samme tid, men det kan i den grad også være politisk.

Retten til at blive gift har været et omdiskuteret emne i mange lande, når det gifteglade par ikke nødvendigvis var en mand og en kvinde.

Der er sket fremskridt for diverse minoriteter, der i blandt også på området om seksuel orientering, verden over. I dag kan homoseksuelle gifte sig med deres partner i 23 lande, og flere lande tillader delvist registrerede partnerskaber.

Danmark var, sammen med resten af Skandinavien og det nordlige Europa, en af frontløberne på området, hvor vi i 2012 muliggjorde ægteskab på lige vilkår uanset køn, men præster kan dog vælge ikke at stå for en vielse, hvis de personligt ikke kan stå inde for det. 

Der er mange meninger og følelser i spil, når snakken falder på retten til både kærlighed og politiske rettigheder i bredere forstand. I mange lande kan uenighederne løses over en kop kaffe og rysten på hovedet, men det er faktisk direkte ulovligt at være homoseksuel i 77 lande verden over i dag.

Det er langt fra ufarligt at være homoseksuel i et land, hvor det er forbudt ved lov, så mange risikerer alvorlig diskrimination, forfølgelse og endda drab på baggrund af deres kærlighed.

Pride er muligvis ikke alles kop te. Det larmer, sviner og kan synes unødvendigt, men i en global kontekst hvor rettigheder ikke kan tages for givet, er en enkelt dag med glimmer måske ikke så slemt?

Læs hvorfor vi fejrer morsdag lige HER 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.