Hygge
Valentinsdag: Kommercielt eller kærlighed?

I morgen er det Valentine’s Day (Valentinsdag). Det er en dag, der kan få de fleste til at sukke: Enten henført af fryd over denne romantiske helligdag; eller opgivende, fordi denne lyserøde “helligdag” på en eller anden måde er vandret til Danmark.

En dag for kærlighed eller forbrugerisme?

Valentine’s Day er en ikonisk amerikansk mærkedag, mest af alt fordi den splitter befolkningen i to halvdele. Det er dog ikke, som man skulle tro, to halvdele bestående af singler og kærestepar. Derimod deler Valetine’s Dag vandene på anden vis: Mellem de, der mener at dagen er noget kommercielt bras fra Amerika - og dem, som synes det er en dejlig dag med fokus på kærlighed og romantik.

Selvom Valentine’s Day ikke er så integreret i de danske traditioner, som f. eks. i USA, er den alligevel til stede i gadebilledet i Danmark d. 14. februar. Butikkerne er fulde af romantiske kort og sælger blomster i massevis. Men hvorfor fejrer vi overhovedet Valentine’s Dag?

Hvorfor fejrer vi Valentinsdag?

Pige med hjerte

Ifølge historierne beodrede Kejser Claudius II romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig. Men den romerske præst Valentin trodsede dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Som straf for dette blev han arresteret og senere halshugget d. 14. februar. (Hvilket egentlig lægger en knap så romantisk skygge over dagen.) Den romersk-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen - Sankt Valentin.

Om historien er sand eller ej er dog næppe årsag til de store hovedbrud for størstedelen af befolkningen i dag - vi fejrer nok snarere Valentine’s Dag for at få dem, vi elsker, til at føle sig værdsatte (...og fordi medierne og butikkerne siger, at vi skal).

Presset fra Valentinsdag

Hvad der kan være en glæde for nogle, kan dog være en ulykke for andre.

Det kan lægge en del pres på folk i et parforhold, da de pludselig skal finde på alt muligt romantisk. Med de sociale medier i dag, kan de mange billeder af roser, chokolade og den ene romantiske gestus efter den anden, hurtigt føles som en konkurrence om, hvem der har det bedste forhold.

Og det er heller ikke så sjov en dag at være single på. Hvis alle ens venner har en bunke af romantiske planer med deres øjesten, er det pludselig ikke så fedt at være den frie fugl, der sidder alene på sit værelse og spiser chokolade til Celine Dion-musik.

Men helt så galt behøver det selvfølgelig ikke gå.

Kærestepar eller single?

Uanset om man synes Valentine’s Dag er virkelig romantisk eller bare en kommerciel amerikansk trend, er det alligevel en rigtig god mulighed for at give lidt ekstra kærlighed til den, man elsker. Hvis man er single, kan man sagtens fejre dagen med nogen, man elsker alligevel - platonisk kærlighed er også en dejlig ting (og så slipper man også for at skulle finde på gaver). Hvorfor ikke være sammen med sine bedste single-veninder og lave noget hyggeligt sammen? Det kan blive en rigtig god dag, hvis I tager ud og får en oplevelse sammen.

Det samme gælder, hvis du er i et forhold. Uanset om du er romantiker eller ikke har meget tilovers for dagen, så kan man altid holde igen med de materielle gaver og i stedet fokusere på at fejre dagen med en god oplevelse med kæresten.

Uanset om du skal være sammen med kæresten eller vennerne, kan du f. eks. tage ud og spise, stå på skøjter sammen, hygge med en god film eller måske spise champagne-brunch.

Og vil du give en gave til kæresten, kan man også lave noget personligt og hjemmelavet i stedet for at købe i dyre domme pga. det er en helligdag.

Det handler trods alt om at vise kærlighed - ikke sin pengepung.

Og husk på - uanset hvor kliché det lyder - at det er vigtigere at vise din kærlighed hver dag (eller i hvert fald så ofte som muligt) end denne ene gang på året.


Hvis du vil læse flere idéer til din Valentinsdag, kan du kigge efter inspiration her

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.