At være ung
Hvorfor har du dårlig ånde?

Dårlig morgenånde er et fænomen, som de fleste kender til. De fleste af os vågner nemlig ikke op med en ånde, der dufter af friske blomster eller mentol.

Er du  ikke den morgenfriske type, så kan den gode stemning i dobbeltsengen eller ved morgenbordet hurtigt ryge ud af vinduet, hvis din kæreste eller room-mate har dårlig ånde. Er det derimod dig selv med den dårlige ånde, kan det føles pinligt og ubehageligt.

Men hvordan kan det egentligt være? Hvorfor får vi dårlig ånde, og hvad kan du selv gøre ved det? 

piger krammer med kindkys

Bakterier er skyld i dårlig ånde

Har du ofte meget dårlig ånde, kan det være, du må en tur til tandlægen. Nogle lider nemlig af slem tandkødsbetændelse, hvilket kan give nærmest kronisk dårlig ånde. Knap så sexet, men muligt at behandle.

Sunde og raske munde får dog også dårlig ånde af og til, hvilket skyldes de mange bakterier, som vi har i munden.

Munden har nemlig små mikroorganismer, som findes både oven på dine tænders belægning, men også i de mange hulrum mellem tænder og tandkød, som er i munden.

I de små hulrum kan bittesmå madrester let ligge og gemme sig, hvorefter de mange  bakterier vil styrte hen for at nedbryde dem. Dette er en god ting for din mund, men nedbrydningsprocessen har den ulempe, at bakterierne udskiller gasser, når de nedbryder proteinerne i din mad.

De gasser dufter desværre ikke af roser, men af svovl, og er skyld i din dårlige ånde efter et måltid.

Pas på med mundskyl! 

Den dårlige ånde om morgenen skyldes, at du ikke har spist i mange timer, og de små bakterier spiser derfor løs af proteinerne i dit spyt. Når du så åbner munden efter en lang nats søvn, så kommer gasserne (og dermed lugten) ud i rummet - eller i hovedet på din kæreste. 

Du kan dog (heldigvis) selv gøre en hel del, for at minimere den dårlig ånde i løbet af dagen. Det første du kan gøre er, at børste dine tænder grundigt både morgen og aften, samt bruge godt med tandtråd, så du selv fjerner flest mulige madrester.

Dernæst kan du sørge for, at spise regelmæssigt og drikke godt med vand i løbet af dagen, så bakterierne i munde har noget af arbejde med.

Tyggegummi stimulerer din spytproduktion, dufter dejligt og er et fint værn mod dårlig ånde. Det samme er tandpasta og mundskyl, men pas på med de bakteriedræbende af slagsen. Ny forskning viser, at det paradoksalt set kan virke kontra-produktivt at bruge antibakteriel mundskyl mod dårlig ånde. 

Det ødelægger nemlig mundens egne gode bakterieflora, og kan skabe nye problemer, da dine egne bakterier bliver resistente. 

Interestteret i myter, som du kan overraskes af? Læs om 4 myter, der burde være aflivet lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.