Af Miriam
”Nu må du ikke begynde at blive kærestekedelig”, kan mange nyforelskede få at vide med et smil af deres veninder. Og rigtigt nok har de fleste sikkert oplevet en ven eller veninde, der efter at være kommet i et forhold, begynder at smide om sig med undskyldningen ”jeg kan ikke, jeg skal være sammen med kæresten”, hver gang man spørger, om de vil hænge ud eller tage en bytur sammen.
Men hvornår er man egentlig kærestekedelig? Er det når man begynder at springe byturene over til fordel for Netflix & chill med kæresten? Er det, når man begynder at droppe at ses med vennerne til fordel for kæresten? Og kan man overhovedet være ”kærestekedelig” – eller er det bare en naturlig udvikling, når man kommer i et forhold?
Kærestekedelig – eller bare i et forhold?
Jeg tror, at begrebet ”kærestekedelig” bliver brugt som et temmelig bredt begreb. Nogle gange er det naturligvis berettiget: Naturligvis skal man, selvom man er i et nyt og spændende forhold, stadig bruge tid med vennerne – og også hvis man er i et forhold af ’ældre’ afstamning. Man er nok en anelse kærestekedelig, hvis vennerne slet ikke kan komme i forbindelse med én nogensinde, fordi man sidder på et lyserød sky i den syvende himmel.
Men der er samtidig forskel på, om man er kærestekedelig – eller om man bare er i et forhold, og ens prioritering blot har ændret sig.
Et eksempel på dette kunne være ens holdning til byture. Jeg har oplevet veninder, som er blevet anklaget for at være ”blevet kærestekedelige”, fordi de sprang et par byture over eller gik tidligt hjem fra festerne. Men når man kommer i et forhold, forsvinder glansen ved byturene måske også en anelse.
Naturligvis tager alle ikke i byen for at tage på scoretogt, men for mange er det nu alligevel en faktor, der trækker folk op af stolen til opvarmningsfesten og hen på det larmende diskotek med nogle søde, fremmede mennesker. Ganske vist ender festen bestemt ikke altid i scor eller hor – oftest ender den nok snarere på McDonald’s med en slatten burger. Men alligevel er muligheden for at finde én at kysse på én af de charmerende ting ved en bytur.
For folk i et forhold er der ikke samme mål med aftenen – faktisk er det dejligt nemt at finde ”den søde”, da han eller hende sidder derhjemme og venter. Man kan ganske vist lave meget andet sjovt i byen end at score, men det giver en god forklaring på, hvorfor man i et forhold måske hellere vil tage hjem fra byen tidligt og putte med kæresten, fremfor at stå kl. 4 om natten på et diskotek og skulle afvise tilnærmelser fra den lumre fyr i baren.
Kæresten er den nye bedste ven
Ofte bliver ny-forelskede også kaldt kærestekedelig, hvis de bruger meget mere tid med den nye fyr end med vennerne. Og naturligvis skal man ikke frasortere vennerne til fordel for kæresten – ho’s before bro’s og alt det dér. Men at komme i forhold med en ny, er også ligesom at få en ny bedste ven, som man kan dele alt med – og som også er ret sød at kysse på. Og i takt med at man begynder at bruge meget tid med kæresten, bliver han eller hun også ens nye bedste ven – på en anden måde end ens andre venner. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal nedprioritere sine venner – men det betyder, at man har fået en ny (og tidskrævende) ven, som man også er nødt til at prioritere nu.
En naturlig udvikling
Ja, man kan godt være kærestekedelig og droppe alle sine relationer for at være sammen med den nye kæreste. Et valg, der naturligvis ikke er det smarteste, især hvis forholdet ikke holder.
Men i mange tilfælde bliver begrebet ”kærestekedelig” også smidt omkring sig om par, der egentlig bare er i et godt forhold, gerne vil bruge tid sammen og måske ikke lige orker ræset med at tage i byen hver eneste weekend længere. Med en ny kæreste, har man et nyt forhold, ikke ulig en ny rigtig god ven, som man nu skal pleje. En sådan ny ”ven” fylder både mentalt og i kalenderen – så vær’ nu ikke alt for hård ved din nyforelskede veninde, som har lidt svært ved at få tid til både dig og McDreamy.