At være ung
Kan du holde på en hemmelighed?

Når du hører en hemmelighed kan du være lige ved at koge over, for at fortælle det, men du er med stor sikkerhed langt fra den eneste, og derfor har vi samlet et par gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du har svært ved at holde på hemmeligheder, men gerne vil blive bedre til at holde på dem.

Hemmeligheder der ikke må fortælles

Du kender følelsen: En person som står dig nært, kommer og fortæller dig noget VANDVITTIGT spændende, og straks kan du mærke, hvordan ordene ligger som glødende kul på din tunge. Folk som kender dig godt, ville måske kunne lugte en lunte, men du har sat dig for, at du vil holde på hemmeligheden.

Grublende mandEn hemmelighed er en tillidssag

Problemet med at fare ud, og fortælle gud og hver mand om det du har hørt, er ikke alene at personen har betroet sig til dig, og du dermed vil være en illoyal ven, men også at dem som du fortæller det til, også for eftertiden vil betragte dig, som én man ikke kan betro sig til. I gerningsøjeblikket vil de måske ikke give det mange second thoughts, men hvis du vil gøre det mod denne ven, hvorfor så ikke også imod dem? 

Fortæl hemmeligheden

Hvis du VIRKELIG ikke ved dit levende råd til at holde på hemmeligheden, så prøv at råbe hemmeligheden ned i en pude. Du må for guds skyld ikke overgive dig, ligegyldigt hvor stor en fristelse det er at fortælle den videre. Gå evt. tilbage til din ven og snak med vedkommende om den igen, fortæl den til et dyr, dit eget spejlbillede eller skriv det ned. Det kan virke ekstremt latterligt, men det vigtigste er, at du kommer ud med den, og at det aldrig kommer videre fra dig.

Undskyldningen: ”Jamen jeg sagde det jo bare til X, og hun siger det jo ikke til nogen” holder ikke. For X kan selvfølgelig heller ikke holde det i sig og må liiiiige sige det til Y, som så føler sig nødsaget til at fortælle det til Z, og så har vi allerede balladen…

Hvis der er en udløbsdato på hemmeligheden: fx at nogen skal giftes eller er gravide, kan du måske få lov af ’afsenderen’ af hemmeligheden, til at få en dato for, hvornår du må sige det. På den måde, kan du begynde at tælle ned, og dermed glæde dig til at komme ud til hele verden med den vilde nyhed. Er det derimod én af de mere tunge omkring fx utroskab eller bedrageri, kan din trøst være, at du med tiden vil glemme det, og at det er den første tid, der er den sværeste.

Se også artiklen hvorfor lyver man? Og bliv klogere på menneskets hjerne og evne til at lyve -også fra når vi er helt små.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.