At være ung
Lån da bøgerne på biblioteket!

Vidste du, at du må låne bøger på samtlige offentlige biblioteker i Danmark?


Du er helt sikkert allerede klar over, at du kan låne bøger på dit lokale bibliotek, men det er ikke sikkert, at du ved, at du kan låne bøger fra samtlige offentlige biblioteker i Danmark. Der har siden 2003 været fri låneret i Danmark, så at alle med fast bopæl i landet kan låne på biblioteket – og det gælder da bare om at benytte sig af det.

pige studererSå hvis du ønsker at låne en bog fra et bibliotek i en anden kommune end din egen, så er det dig fuldt ud tilladt. Bibliotekerne kræver dog, at du opretter en bruger, når du møder op på biblioteket. Du kan i nogle tilfælde komme ud for, at du skal betale et lille beløb for at låne - et depositum, som sikkerhed for at materialet også bliver afleveret igen.  

Personligt har jeg dog aldrig været ude for, at jeg skulle betale, og jeg har lånt bøger både i Midt- og Nordjylland. Nogle biblioteker reklamerer dog på deres hjemmesider med at de opkræver et beløb fra folk udenfor kommunen, så det sker altså af og til.  

Er du under 18 år, så skal dine forældre med, når du skal oprettes som bruger på biblioteket. Er du over 18, så skal du blot medbringe legitimation.

Du kan også bestille bøger fra andre biblioteker gennem dit lokale bibliotek. Bibliotekarerne vil her hjælpe dig med at bestille materialet, men hvis du er typen, der hellere vil selv, så er der faktisk mulighed for det på nettet på hjemmesiden www.bibliotek.dk

Bibliotek.dk: En database over alle Danmarks bøger!

Bibliotek.dk er ikke et egentlig bibliotek, men en online database over, hvilke bøger der findes på samtlige offentlige biblioteker i Danmark. Siden giver dig overblik over, hvad der er blevet udgivet på det danske marked, og du har på siden mulighed for at bestille materialet gennem dit lokale bibliotek.

Det er super nemt, og tilgængeligt døgnet rundt alle dage. Der er en biblioteksvagt tilkoblet siden, som kan kontaktes indenfor normal arbejdstid, og du kan her modtage samme professionelle vejledning, som hos en bibliotekar på dit eget bibliotek.

Det er selvfølgelig vigtigt at være ude i god tid, når man skal låne bøger på denne måde, for de skal jo også have mulighed for at nå frem til dit lokale bibliotek. Hvis dit eget bibliotek har den bog, du skal bruge, så anbefaler jeg, at du skaffer den gennem dem.

Derudover så er der noget materiale, som bibliotekerne helst ikke ser forlade deres respektive kommuner, f.eks. CD’er og DVD’er. Disse vil du derfor ikke altid kunne låne på andre biblioteker end dit eget. Når det er sagt, så er det muligt at benytte Filmstriben online.

Filmstriben.dk er bibliotekernes digitale filmtilbud online, og her kan du streame, ikke alle, men rigtig mange gode film. 

Hvor tit låner du bøger på biblioteket?

Alt for mange unge fravælger bøgerne i fritiden og som tidligere nævnt i artiklen Bøger er vejen til din succes, så er det super ærgerligt, da bøger er en vigtig kilde til kreativitet og succes på arbejdsmarkedet.

Hvor tit låner og læser du bøger?

 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.