At være ung
#MEDIEMANIPULATION

Utallige snapchats fra gårsdagen viser, med larm, diskoteksvideoer og drink-billeder, at dine venner tydeligvis har haft en meget sjovere fredag aften, end du har. 

Din Facebook-feed skilter op med, at din omgangskreds har betrådt mere udenlandsk jord på et par måneder i deres sabbatår, end du har hele dit liv.

Og din Instagram profil er ingenting i forhold til dem, du følger, som lader til at spise gourmet mad ved hvert eneste måltid. 

SOCIALE MEDIER, MISUNDELSE OG MANIPULATION

De sociale medier viser konstant fede ting at se, gøre og opleve, og den endeløse strøm af folk, der har et meget federe liv end én selv, kan hurtigt give en følelse af, at man har et rigtig leverpostejsfarvet småborger-liv. Hvor spændende er det lige at gå i skole, mens ens venner hopper ud med faldskærm eller fester på fede diskoteker jorden rundt?

Naturligvis er der fordele ved de sociale medier – men der er så sandelig også ulemper ved at skulle holde sig opdateret på dem.

Én ting er, at man hurtigt kan blive mere grønnere af misundelse end sin yndlingsbloggers avocadobillede på Instagram. Men langt værre er det, at de sociale medier kan få én til at føle sig utilstrækkelig.

For laver man noget fedt med ens liv, hvis alle andre laver noget, der ser meget federe ud?

TRO IKKE PÅ ALT HVAD DU LIKER 

I virkeligheden er sandheden bag profiler på de sociale medier som regel en lidt anden. De mange sjove snaps fra gårsdagens druk-eskapade viser ikke altid dagen efter, hvor vedkommende ligger ynkeligt på sofaen med tømmermænd og en slasket tikroners-burger.

Facebook er fuld af manipulation up close

Dine venners Facebook billeder fra den anden side af jordkloden fortæller heller ikke historien om det halve år i Netto, de brugte på at spare op. Den fortæller heller ikke om at indholdet på deres bankkonto er 0 (gående mod minus uendelig) efter de mange udskejelser i udlandet.

Og trods utallige hashtags forsikrer om, at madbloggerens liv er #instagood, må man indse, at når alt kommer til alt, er Instagram ikke virkeligheden med filter på. Det er som regel snarere et nøje udvalgt billede, som er blevet manipuleret med, i hvad der kan være alt fra et par minutter til flere dage.

Og sandsynligvis er deres mad heller ikke mere Noma end din.* Det forholder sig bare sådan, at deres økologiske bolle med græskarkerner ser langt bedre ud end din, når den har et Valencia-filter på.

*Medmindre de rent faktisk har været på Noma. I så fald har de for mange penge.

EN REDIGERET VIRKELIGHED

Derfor er det vigtigt ikke at lade sig opsluge af det dybe sorte hul, der er de sociale medier og deres misundelsesværdige opslag. 

Vi er efterhånden meget opmærksomme på, at forsiden af Vogue er blevet photoshoppet eller kørt gennem et billedredigeringsprogram hundredvis af gange - men vi er ikke altid opmærksomme på, at vores veninde måske har gjort præcis det samme med sit selfie. Måske skriver hun #nofilter, men ofte er det snarere #bullshit.

Verden er ikke sort og hvid, og selvom alle andres liv ser rosenrødt ud på de sociale medier, så fortvivl ikke - det skyldes nok bare et Nashville-filter.

 

Læs også: Wi-Fi eller venskab?

 

 

 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.