At være ung
Olie kan alt

Du kender sikkert denne situation: du har fået olie på en pande og du kan næsten ikke vaske det væk igen. Det skyldes den simple årsag, at olie trænger dybere ned i lagene af en overflade. Det kan du bruge når du i det daglige mangler pleje på forskellige områder af kroppen.

Olie til håret.

Hvis du har et tørt hår på grund af farve eller brug af glattejern og føntørrer kan du med fordel anvende mandel olie til at pleje håret. En kæmpe flaske mandel olie koster noget der ligner 60 til 70 kr. og kan findes i mange helsebutikker.

Put blot mandel olien i håret og lad det sidde i så længe som muligt inden du skal i bad. Dette kan gøres på en søndag, hvor du alligevel bruger mange timer i sofaen. Vikl da en plasticpose rundt om håret, hvis du vil være sikker på ikke at ramme dine møbler med olien.

Mand tommeltotOlie til kroppen.

På din krop kan du også bruge olie fx baby olie når du er i bad eller jojobaolie hvis din hud trænger til glathed og smidighed. Jojobaolie bruges især at gravide for at modvirke strækmærker. En lille flaske jojoba olie koster ca. 60 kr. og den er brugt op efter ca. et halvt år hvis man bruger den hver eneste dag.

Olie i makeuppen.

Hvis du ønsker ekstra plejende makeup, skal du gå efter makeup med jojobaolie eller kokosolie i. Jojobaolie er især god til urenhud i ansigtet, mens kokosolie er god til tør hud, da den holder på fugten og plejer huden.

Makeup som er vandbaseret udtørrer ansigtet da vandet fordamper når det kommer på huden eller udenfor, og tilbage er et udtørrende produkt. En olie beskytter derimod huden og derfor er disse produkter langt mere plejende end makeupprodukter med vand i.

Det samme princip gælder for læbepomader, læbestifter og lipglosses hvor man skal gå efter produkter med olie i, som beskytter læberne – især i vinterkulden med lav fugtprocent i luften, skal man sørge for at tænke på ikke at udtørre hud, læber og hår.

Vær kritisk med valget af olier.

Når du skal købe olie er det vigtigt, at det er naturligt og ikke er tilsat en masse e-nummer eller konserveringsmidler. E-nummre er kun med til at farve eller give konsistens, (i mad kan de også give smag) mens konserveringsmidler er slet ikke er nødvendige i olier. I hvert fald ikke i jomfruolier, som kan holde i 100 år – og det er her du skal passe på! – hvis du køber en billig olie, så er det sikkert ikke jomfruolie og derfor bliver producenten nødt til at blive tilsætte fortykkende konsistens og konserveringsmiddel. Det er heldigvis meget simpet at finde ud af selv, for en der måske ikke er vant til at læse på indholdsstoffer. Hvis der er andet på ingredienslisten end ren olie i, så stil den tilbage på hylden.

Den eneste undtagelse hertil er babayolien, som ofte er en blanding af flere olier og tilsat e-vitamin. Her skal man være lidt mere ferm, for at finde ud af, hvad der er op og ned, for eksempel er nogle babyolier (SOM ER TIL BABYER!!!) indeholdende parfume. Det hedder Parfum, Aroma eller Parfume på ingredienslisten, men vil du være helt sikker på et rent produkt, så bland selv dine olier og tag en af dine rene olier med i bad.

Læs også: Få dine læber helskindet igennem vinteren og få gode råd til at bevare fugt og spænstighed i læberne.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.