At være ung
Sådan bytter du julegaver

Det er dejligt at få gaver til jul, men det er ikke altid, at familien rammer helt plet, når de vælger gaven.

I januar er det store bytte-projekt gået i gang, hvor alle skal have byttet de julegaver, der ikke helt faldt i den rette smag.

Men hvordan er reglerne egentlig, når du gerne vil bytte en julegave?

smartphones piger

Reglerne svinger fra butik til butik

Det er rigtig ærgerligt at gå galt i byen, når du gerne vil bytte en julegave. Det er spild af din tid, men det er også synd for giveren af gaven, hvis du ikke får den byttet til noget, du vil blive rigtig glad for.

Forbrugerrådet har ikke nogen faste regler for, hvor længe en bytteordning varer, og en bytteservice kan variere en hel del fra butik til butik.

Når du gerne vil bytte en julegave, er det et godt råd at undersøge den butik, hvor gaven er købt, før du begiver dig afsted med gaven under armen.

De fleste butikker har en service, der siger, at en gave kan byttes i op til 8-14 dage efter, den er købt, men enkelte butikker vil bytte gaver helt op til en måned efter, de er købt.

Det væsentlige er, at det typisk ikke gælder fra den dato, hvor gaven er givet, men fra den dato hvor gaven er købt. Der kan dog også her være undtagelser, hvor enkelte butikker har lavet deres eget system.

Det er ikke kun datoen, du skal have styr på, når julegaverne skal byttes. Mange butikker forlanger at se en kvittering, når en gave byttes. Det er derfor altid en god idé, når du køber en gave til andre, at gemme kvitteringen for selve gaven.

Julegaver købt på nettet

Du har altid 14 dages fuld fortrydelsesret, hvor du kan få det fulde beløb tilbage, hvis du har købt en gave hos en webshop, der har deres base inden for EU – dvs. Inklusiv Danmark.

Denne fortrydelsesret gælder fra den dag, hvor du som køber har modtaget gaven og gælder altså ikke fra den dag, hvor du giver gaven til en anden.

Det sker ofte, at butikker på nettet skruer deres priser helt i bund, når det bliver tid til januar udsalg, men du har som køber altid krav på at få det beløb tilbage, som du betalte for varen.

Det gælder dog kun, hvis varen du købte som gave stadig er i en god stand, så den kan sælges igen. Der kan være enkelte webshops, der har regler for præcis hvilken stand, deres varer skal leveres tilbage i.

Der er også typisk forskellige regler for, hvordan en gave skal sendes tilbage til webshoppen, om der skal udfyldes en form for følgeseddel eller lignende, så det er en god idé at tjekke selve hjemmesiden inden, du sender en gave retur.

Mangler du inspiration til træning i den sidste del af juleferien, når du ikke har travlt med at bytte julegaver? Læs med HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.