At være ung
Sænk risikoen for at blive dement

Det er ikke nemt at tænke på, men vi bliver aldrig ældre på et tidspunkt. At få en god alderdom er nok ikke det, der optager danske unge mest, men det kan være væsentligt at tænke over.

Du er ikke selv herre over fremtiden, og ingen kan vide sig sikre på, hvad årene  bringer. Den erkendelse kan både fungere som en skræmmende sandhed, hvor uforløste bekymringer lurer, men det kan også opfattes som en tryghed i, at livet er uforudsigeligt.

Det er dog muligt at følge forskningen om alderdommen og nogle af de sygdomme, den kan bringe med sig. 

grublende mand

Nye studier om demens

Ny forskning på området viser, at antallet af dokumenterede tilfælde af demens er stigende på verdensplan, men dalende i de rigere lande, hvilket er en bemærkelsesværdig tendens.

Forskningen tyder dermed på, at det ikke udelukkende er genetisk lotteri, der determinerer, om du bliver dement eller ej, når du runder en høj alder.

Demens er en kompliceret betegnelse, der dækker over forskellige sygdomme, hvor flere hundrede tusinde danskere netop nu oplever symptomer. 

Der er flere symptomer på demens, men de er fælles om at komme til udtryk ved en svigtende hjernefunktion, hvilket kan være manglende hukommelse, forvirring, angst og problemer med at fungere i en hverdag.

Det kan altså være en invaliderende sygdom at have, som både går ud over det enkelte menneske, men også dets pårørende.

Der er derfor god grund til at læse mere om området, følge med i forskningen og selv være proaktiv på de områder, det tyder på, kan påvirke din sandsynlighed for at blive dement.

Hvad skyldes demens?

Forskere i flere vestlige lande har foretaget studier på mennesker i forskellige aldre de seneste 50 år. Deres forskning viser, at der lader til at være en klar sammenhæng mellem hjerte-kar sygdomme og udvikling af demens, da blodårerne indsnævres, hvilket kan give dårlig blodcirkulation til hjernen og frembringe symptomer på demens.

Forebyggelse mod hjerte-kar sygdomme er altså ikke lige meget, selvom vi alle naturligvis kan rammes af både vores genetik og tilfældigheder. 

En sund livsstil med masser af motion, grønt, en sund fedtprocent, tilstrækkelig søvn og fravær af cigaretter kan være med til at forebygge hjertekarsygdomme.

Det er dog ikke kun vigtigt at holde kroppen fysisk i gang, men også at pleje sin hjerne. Nogle studier arbejder med en hypotese om, at demens udvikles hurtigere og i mere invaliderende grad, hvis hjernen ikke er blevet udfordret.

Næste gang du ser en soduko eller kryds og tværs, kunne det dermed være en god idé, at se det som en mulighed for at træne hjernen en ekstra gang.

Unge elsker som bekendt smartphones, men bliver du dummere af din smartphone? Læs med HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.