At være ung
Taler du grimt til dig selv?

”Ej, du ser  tyk ud i den kjole”. Har du stået og set dig selv i spejlet, mens du har tænkt en lignende sætning? Så er du ikke alene.

Rigtig mange danske unge taler grimt til sig selv. Det er blevet hverdagskost med negative tanker, der ofte handler om krop og udseende.

tabe sig centimetermål

Er det sociale mediers skyld?

Hver dag klikker unge ind på sociale medier, hvor de bombarderes med billeder af såkaldt ’perfekte’ kroppen.

Det kan skade opfattelsen af, hvad der er en normal krop, hvis du udelukkende følger profiler, der lægger photoshoppede billeder op.

De mange billeder viser en redigeret virkelighed, der ikke stemmer overens med den virkelighed, der er hverdag for mange danske unge.

Der findes heldigvis også rigtig mange smukke og smækre mænd og kvinder, der lægger billeder op af deres helt normale kroppe i alle former og størrelser, som du måske endda kan blive mere inspireret af at følge.

Sociale medier giver ikke alene dårligt selvværd eller dårlig selvtillid, men en ensidig påvirkning af kropsidealer, kan give et forskruet fokus på krop og udseende. 

Der er også mange andre faktorer i spil, når det handler om selvværd og selvtillid.

Lær at elske dig selv og din krop

Du har kun én krop i dette liv, så det er ganske enkelt spild af tid, hvis du går rundt og hader den hele tiden.

Din krop har kun til formål at holde dig i live, så du kan leve dit liv. Det kan du være taknemmelig over, næste gang du skælder ud på en mavedelle, en skæv næse eller de korte ben.

Der vil altid være ting ved din krop, du ikke er helt tilfreds med. Det er også helt i orden gerne at ville i bedre form, tabe sig eller ændre sin frisure, hvis du får mere selvtillid af det.

Problemet opstår, hvis dit selvværd følger med din opfattelse af dit udseende. Hvis du forbinder dit værd som menneske med, hvor mange kilo vægten står på, eller om du har en god hårdag.

Mange unge kan ikke skille de to begreber ad, men du kan få alvorlige konsekvenser, hvis du går og har det sådan hver dag, at dit udseende begrænser dig.

At lære at elske sin egen krop er ikke nemt, men nødvendigt. Du kan øve dig i dagligt at tale pænt til dig selv, men også at flytte fokus lidt fra udseendet.

Du er sikkert god til rigtig mange ting, du er sjov at være sammen med, og så har du mange kvaliteter, der ikke har noget med størrelsen på dine lår at gøre.

Det er også en god påmindelse til sig selv, at skønhed er meget subjektivt. Der er sikkert mange derude, der ville ønske, de havde din skæve næse. 

Læs om sund morgenmad, der giver dig en god start på dagen, lige HER

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.