At være ung
Fløjter med tømmermænd

Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at dette ikke er et indlæg, som skal tolkes politisk i retning efter rød eller blå blok. Dette er et indlæg om ytringsfrihed, demokrati og kommunikation, som er centrale emner, når vi som unge former os som mennesker, og naturligvis også resten af livet.

1. maj forsøgt fløjtet ihjel af unge

Til 1. maj i Fælledparken valgte Ungdomshuset og andre sortklædte unge at fløjte og råbe slagord, imens statsminister Helle Thorning-Schmidt var på talerstolen. Der var kun tale om en lille gruppe unge.

Ifølge Politiken, ville de unge fløjteaktivister ikke interviewes. Først laves der en såkaldt happening med fløjter for at demonstrere afmagten over politiske løftebrud og manglen på at blive hørt, men dernæst tør fløjteaktiviserne ikke stå frem, når der endelig er en oplagt mulighed for taletid i medierne. Det er tragisk komisk. 

Det blev derfor ikke 1. maj og statsministeren, der blev fløjtet ihjel, men de unge selv. Resultatet blev masser af negativ omtale, og mere vand på de voksnes mølle, der snakker om den fortabte ungdom.

Men hvad skulle de unge have gjort i stedet for?

Folketingsvalg er folkets stemme

Ungdomshuset og de andre unge demonstranter føler sig formentlig uden for det parlamentariske system, og derfor har de unge valgt at bruge fløjterne den 1. maj. De unge demonstranter har ret så langt, at det er svært at blive hørt, når man står på sidelinjen og ikke er inde på banen, hvis vi skal bruge en metafor fra sportsverden.

Det handler om at komme ind der, hvor kampen spilles. Og kampen spilles i fagforeningerne, i pressen og den politiske verden. 

Det er et faktum, at politikkerne langt hen ad vejen er akademikere. Men hvor er arbejderne, der taler til 1. maj? Hvor er arbejderne i Folketinget? Det er her de unge demonstranter skal sætte ind. Man får ikke seriøs taletid ved at optræde barnligt og udemokratisk. Mere om det senere.

Skal fløjter bekæmpes med fløjter?

DR2 lavede et indslag, hvor fløjteaktivisterne blev genreret af deres egen medicin, nemlig fløjter. Indslaget kan du se her.

DR2 lavede en klar statement. Skal fløjter bekæmpes med fløjter? Nej, det skal det ikke. Vold skal heller ikke bekæmpes med vold.

Ikke alt helliger målet. Ej heller brugen af fløjter eller vold. Bare fordi man føler, at man har ret i sin holdning, må man ikke bruge alle midler til at få ret. Metoden er ikke ok.

Ytringsfrihed

I stedet har vi i Danmark vores grundlovssikrede ret til at sige og skrive, hvad vi vil, uden at andre personer eller organisationer har censureret vores udtalelser og holdninger. Nogle gange bliver denne grundlovssikrede ret brugt og måske misbrugt. Et svar som afhænger af, de øjne der ser. 

Nogle gange glemmer personer, at Danmark er en del af en stor verden, så hvad der bliver sagt, skrevet og tegnet i Danmark, bliver også hørt uden for landets grænser. Derfor endte Danmark i en Muhammedkrise, hvor tegninger publiseret i ytringsfrihedens navn ikke vagte jubel i en anden kontekst, nemlig Mellemøsten.

Det handler altså om at lade alle personer ytre sig, uanset om man er enig eller uenig. Vi skal ikke nægte ytringsfriheden, men bruge ytringsfriheden på bedste vis og med omtanke.

Kæmp for dine rettigheder

Og så tilbage til det at optræde barnligt og udemokratisk. Gør man som de unge demonstranter, giver man politikerne en enestående chance for at delegitimere modstandernes kamp. Det vil sige, de unge fløjtedemonstranter ødelægger deres egne chancer for at blive hørt.

The Beastie Boys havde et hit med sangen: (You gotta) fight for your right (to party). Sangen handler om at gøre oprør som ung.  Tjek videoen, og lad dig inspirere til at ytre dig via musik, Youtube og andre sociale medier, hvor din stemme vil blive hørt:

 

Min opfordring til dig er derfor:

Kæmp for dine rettigheder, men gør det demokratisk via dialog - uanset om du bor hos dine forældre, studerer, er på arbejdspladsen eller ønsker at ændre noget i samfundet.

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.