At være ung
Unge mobbes på nettet

Hvad kan man gøre for at stoppe digital mobning?

Udbuddet af sociale medier og fællesskaber er eksploderet i de seneste år, og vi danskere bruger oceaner af tid på disse hver dag. Vidste du, at tre millioner danskere har en profil på Facebook? Altså mere end halvdelen af den danske befolkning.

De fleste af os er aldrig offline, og internettet er blevet så stor en del af hverdagen, at vi frygter perioderne, hvor vi bliver nødt til at være uden. Internet-zombies, det er, hvad vi er blevet – og mange af vores sociale problemer synes at flytte med ud på nettet.

Et af disse problemer er mobning.

Hvad er net-mobning?

fortvivlet pige

Net-mobning, også kaldet digital- eller online-mobning, er et stigende problem i Danmark blandt unge. Mobning anno 2014 foregår ikke længere ’kun’ i skolegården, men er nu også flyttet med de unge ud på Internettet. Facebook, Instagram, Arto, Twitter.

Alle disse sociale netværkssites tillader mobningen at fortsætte, også efter at offeret er kommet hjem fra skole eller arbejde. Altid online, altid til at få fat i. Og det værste af det hele er, at de der står bag mobningen, har alt for let ved at forblive usynlige, mens det foregår.

 

Hjælp til unge mobbeofre online

Hvis du har brug for at snakke med nogen om mobning, og du ikke føler for at snakke med dine nærmeste, så vil jeg anbefale dig at kontakte enten Ungonline og/eller Børnetelefonen:

  • Ungonline er RødeKors’ anonyme ung-til-ung chatrådgivning.  
  • Børnetelefonen er en anonym telefon-, chat-, og sms-rådgivning til de unge som har brug for at tale med nogen.

Begge rådgivningslinjer vil kunne hjælpe og vejlede dig efter bedste evne, og disse er brugt af mange danske unge, som også har brug for hjælp. Derudover kan du finde mange gode og relevante råd mod mobning på Sikkerchat.dk

Hvordan stopper vi mobning?

Det er ikke altid let at vide, hvad man skal gøre i tilfælde af mobning. Dette gælder både for mobbeofret og vennen, som gerne vil hjælpe, men ikke ved hvordan.

Til dig der ser mobningen ske:

  • Vær modig og sig fra hvis du oplever eller hører noget, som ikke er ok. Den der bliver mobbet, har måske ikke modet, men det har du.
  • Kontakt den der bliver mobbet. Han/Hun føler sig helt sikkert alene, og noget så simpelt som en sød sms kan gøre underværker.
  • Fortæl om mobningen til lærere og forældre.

 

Til dig der bliver mobbet:

  • Det hjælper at snakke om det, også selvom at det gør ondt. Tal med en du stoler på og føler dig godt tilpas med.

 

Til dig der mobber:

  • Tæl altid til 10 før at du sender et billede videre. Overvej altid om det måske kan virke sårende for nogen.
  • Husk at tekstbeskeder altid kan opfattes anderledes end, de er tænkt. Dette gælder både SMS og beskeder på sociale medier. 
Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.