Flytte hjemmefra
Klar til at flytte hjemmefra?

Hvis du netop har fundet et sted at flytte ind, er du sikkert kun et par flyttekasser væk fra at være flyttet hjemmefra. Du har sikkert tankerne fulde af boligindretning og IKEA-besøg. Men inden du begynder at købe en hel møbelforretning, er der også nogle mere vigtige og mere praktiske (og mere kedelige) ting, du skal huske. 

Her får du overblikket, så du hurtigere kan vende tilbage til det sjove (a.k.a. timevis af surfing på internetsider med lækkert køkkengrej).

Ændre din adresse

Du skal anmelde din flytning til Folkeregisteret – det er lovpligtigt, så du kan ligeså godt komme i sving.

Det skal gøres senest 5 dage efter du har skiftet bopæl og glemmer du det, kan du risikere en bøde. Og hvem har lyst til at starte deres nye liv som udeboende og ansvarlig med en unødvendig bøde?

Dog er der også grænser for, hvor meget en earlybird, du kan være; du kan tidligst melde din flytning en måned før, du flytter ud.

Hvor gør jeg dette? Det gør du på www.borger.dk

Du skal også huske at anmelde din flytning til Post Danmark, så du får din post på den rigtige adresse.

Hvor gør jeg dette?  Det kan du også gøre via Borger.dk på linket her.

Husk: Du skal selv melde din flytning til dine andre kontakter, som ikke automatisk får besked om din flytning via Folkeregisteret. Det kunne f. eks. være: 

-       Din arbejdsgiver

-       Diverse abonnementer

-       Fritidsaktiviteter

-       Konto- og medlemskort

 

Studerende?

Er du bekymret for, hvordan du får skaffet dig den udeboende SU? Det skal du ikke være. Du skal altså ikke selv oplyse til SU, at du lige er flyttet ind i en alt for dyr lejlighed, og at du ikke kan leve af andet end rugbrødsmadder med din hjemmeboende SU. Det har de nemlig styr på.

Når du laver adresseændringen, som beskrevet ovenfor, får SU-kontoret automatisk besked. Du får automatisk en besked i din E-boks, når SU får oplysningerne om din flytning.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er hvis du bruger Ungdomskort til at komme i til og fra studiet. Hvis du flytter og stadig vil have ungdomskort, skal du nemlig gøre opmærksom på det hos www.ungdomskort.dk.

De henter automatisk din adresse fra folkeregisteret, men hvis du har brug for et nyt Ungdomskort i ugerne omkring din flytning, skal du registrere din kommende adresse i systemet.

Hvor gør jeg dette? Det gør du ved at logge ind fra forsiden af www.ungdomskort.dk og vælge Trin 1. Når du er logget ind, kan du klikke på knappen ”Meld flytning.”

 

Læge

Når du flytter til en ny by, skal du som regel også skifte læge. Du kan frit vælge mellem alle læger, der har åbent for nye patienter, og hvor afstanden til din nye bopæl er under 15 km væk.

Hvis du er meget glad for din læge, kan du dog også vælge at beholde vedkommende, men så skal du have en accept fra din læge.

Pige flytter hjemmefra


Hvor gør jeg dette?  Det gør du på www.borger.dk, i forbindelse med din adresseændring.


Det kan også være en idé at få en fast tandlæge tættere på din bopæl – du kan finde en liste over tandlæger i Danmark på www.tandlæger.dk.
 

Forsikringer

Det er også en rigtig god idé at blive medlem af Sygeforsikring Danmark og tegne dig en forsikring, da du nu ikke længere er dækket af dine forældres forsikringer.

Hvis du også er lidt af en globetrotter, bør du bestemt også få dig en rejseforsikring.

Hvor gør jeg dette? Der er et hav af forsikringsselskaber, som du kan vælge imellem. Er du studerende, kan du overveje, om der er nogle forsikringsselskaber, a-kasser eller fagforeninger, der tilbyder sygesikringer med bedre priser til studerende.

 

Held og lykke med flytningen!

Læs også: Nyd livet på SU!

 

 

 

 

 

 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.