Hygge
Farvel eller på gensyn?

Mange unge har nu fået et dimissionsbevis og en hat i den ene eller anden farve på, hvilket betyder velkommen til en ny hverdag – og farvel til den gamle.

”Tak for nogle gode år,” siger du sikkert til din (nu daværende) klassekammerat. ”Vi ses!”
Men gør I egentlig det? Eller vil næste gang, I ses, være et akavet møde i supermarkedet 3 år senere? Her er nogle råd til at holde kontakten. 

pige krammer med kindkys

Lav gruppeaftaler

Når man går ud af skolen, forlader en arbejdsplads eller lignende, er det vigtigt at indse, at man ikke kan holde kontakt med alle. Medmindre du har brugt gymnasietiden på at lære at klone dig selv, må du sande, at man ikke kan ses enkeltvis hele tiden med alle de gamle klassekammerater. Hvis du har en travl kalender, er gruppeaftaler derfor en sjov måde at få set mange af dine venner på samme tid. Eventuelt kan I gøre et ”ritual” ud af det, hvor I eksempelvis aftaler, at I hver måned tager i byen, holder filmaften eller spiser brunch sammen.

Lav detaljerede aftaler

Når du skal se dine venner, især når det kommer til aftaler på tomandshånd, er det i øvrigt en god idé at lave detaljerede aftaler. ”Lad os ses engang i næste uge” har det med at blive til ”lad os ses engang i næste århundrede”. Nogle mennesker er mindre aktive end andre til at tage initiativ om at lave en aftale. I de tilfælde må du tage ved lære af telefonsælgeren, du ikke kunne slippe af med i sidste uge: Du bliver nødt til at presse lidt på for at få en aftale i hus. Spørg efter, hvilken dag, din ven kan ses i den kommende uge eller foreslå selv en dato. På den måde undgår du alt for løse aftaler, der aldrig bliver til noget. (Du bør naturligvis være en anelse mindre insisterende end telefonsælgeren, når du prøver at lave en aftale med din ven – ellers risikerer du nok, at vedkommende lægger røret på.)

Hvis du har lyst til at ses med en ven, men føler at det er for akavet at spørge uden en form for ”påskud,” kan du finde et fælles mål eller interesse som samlingspunkt. Eksempelvis hvis din veninde er en storshopper, kan du jo spørge, om hun vil med på Strøget. Eller hvis din ven er glad for mad (og det er de fleste jo), kan I tage ud og spise.

Brug teknologien

Vi lever i en tid, hvor vi er omgivet af teknologi fra morgen til aften. Vi kan ringe, skrive og snapchatte til vi kaster (regnbuer) op. Vi kan endda have længere samtaler udelukkende ved brug af emojis. Så udnyt teknologiens muligheder, da det er en fantastisk måde at holde kontakten på.

...Men ikke for meget

Til gengæld er det dog også vigtigt ikke at lade al kontakt være pixeleret. Selvom uploads på Facebook kan være en god måde at få afløb for ens narcissistiske tilbøjeligheder, skaber det cirka ligeså stærk fællesskabsfølelse mellem dig og dine venner som en kædebesked. Og selvom det kan være meget fint at opretholde venskaber over Facebook-chatten, føles det altså anderledes at være sammen i virkeligheden. Advarsel: Du kan dog risikere at skulle føre en vaskeægte samtale, udveksle øjenkontakt og – måske endda – et kram eller to.

…Måske ville det være nemmere bare at sende en snap.
 

Skal du ses med en ven, men ved ikke hvor I skal tage hen? Prøv en af disse fede caféer i København. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.