Vidste du, at du kan få brystkræft af alkohol?

En undersøgelse fra ESPAD viser at 4 ud af 5 elever fra 9. Klasse har været ude og drikke mindst én gang inden for den sidste måned. Danmarks unge har på baggrund af den undersøgelse europarekorden i druk. Danske unge drikker både oftere og mere end jævnaldrende fra andre europæiske lande. Teenagerne i Danmark drikker i gennemsnit 9,7 liter ren alkohol om året, det vil sige at det er i nærheden af dobbelt så meget som gennemsnittet i Europa, hvor gennemsnittet er 5,1 liter. Danmark bliver kun slået af Tjekkiet, hvorfra 76 % af 15-16 årige dansker har drukket inden for den sidste måned, har Tjekkiet 79 % af unge der har drukket inden for de sidste 30 dage. Undersøgelsen er blevet lavet med 35 Europæiske lande. Tjekkiet tager førstepladsen, med Danmark lige i hælene på dem.

En del af grunden til at Danmarks unge indtager så meget alkohol, kan til dels være fordi at Danmark er et af de lande hvor det er rigtig let at få fat i alkohol, og er et af de lande der har den laveste aldersgrænse for køb af alkohol. Allerede som 16 årig kan man købe sprut, selvom det kun er på 16,5 %, men blot to år derefter er det muligt at købe alkohol med meget højere procenter. I mange europæiske lande er de unge bange for at blandt andet få problemer med politiet, på grund af hårdere love, men i Danmark er der overhovedet ikke ligeså hårde love omkring alkohol som der er i andre lande. 96 % af unge siger enten at det er let eller meget let at få fat i sprut og at de drikker for at blive mere udadvendte, gladere og for at have det sjovt.

Men det kan være farligt at drikke så meget sprut som mange unge gør i dag. Meget få ved at brystkræft kan blive en mulig konsekvens ved alkohol, alkohol er skyld i 560 tilfælde af brystkræft hvert år. Hvert år kan, 28.000 hospitalsindlæggelser, forbindes med alkohol. Det kan også meget let fremhæve folks følelser. Det kan blandt andet gøre dem meget aggressive og voldlige. Det kan også svække ens dømmekraft.

Man kan f. eks. få en uønsket graviditet på grund af ubeskyttet sex, man kan ende op med at drikke alt for meget og kan få alkohols forgiftning, eller man kan let lade sig blive presset til at gøre ting man ellers aldrig kunne finde på at gøre, på grund af svækket sanser og meget dårlig dømmekraft, bare fordi man drak lidt for meget til en festlig begivenhed. En tur til en privatfest, som skulle være hyggelig og hvor man bare skulle hav det lidt sjovt, kan ende med en enkelt dum beslutning, taget i fuldskab, om at man sagtens lige kan gå hjem alene, bare tage knallerten eller lige drikke et par shot af vodka mere. Så kan ens aften hurtigt gå fra sjov til forfærdelig. 

Få mere end 100 e-bøger
Få mere end 100 e-bøger
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få mere end 100 e-bøger til dit studie og din karriere.